Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhuriyet’i ilan etme kararı aldığı o tarihi akşam yemeğinde kurmaylarıyla bir araya geldiği, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına tanıklık eden "Atatürk Müze Köşkü," Cumhuriyet'in 101. yılında tüm ihtişamıyla tarihe tanıklık etmeye devam ediyor.
Bu köşk, Atatürk’ün "Efendiler, yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz" sözleriyle tarihe yön veren anlara sahne olmuş, bugün ise müzeden ziyade, ziyaretçilerine 1921-1932 yılları arasındaki ev atmosferini sunan yaşayan bir hatıra olarak muhafaza ediliyor.
KURTULUŞ MÜCADELESİNDEN CUMHURİYET’E
Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında stratejik ve devrimsel kararlara ev sahipliği yapan Atatürk Müze Köşkü, aslında 19. yüzyılda bir bağ evi olarak inşa edilmişti. Mustafa Kemal Paşa, 1919 yılında Ankara'ya geldiğinde önce Ziraat Okulu’nda, daha sonra TBMM Başkanı olduktan sonra İstasyon’daki taş binada ikamet etti. Ankara halkı ise, Atatürk’e duydukları saygı ve minnetin bir ifadesi olarak bu köşkü ona 1921 yılında hediye etti.
TARİHİN GİZLİ TANIĞI
1932 yılında inşaatı tamamlanan Pembe Köşk’e taşınana kadar Atatürk’ün özel konutu olarak kullanılan bu yapı, 1950 yılında müzeye dönüştürülerek halka açıldı. Gazi Mustafa Kemal’in hem Kurtuluş Savaşı yıllarındaki hem de Cumhuriyet'in ilk dönemlerindeki yaşamına tanıklık eden köşk, 2000’li yılların başında kapsamlı bir restorasyon sürecine girdi.
2002-2007 yılları arasında gerçekleşen restorasyon çalışmaları sonucunda yapı, tarihin doğal akışını yansıtacak şekilde yeniden düzenlendi ve bir müzeden öte, yaşayan bir konut olarak sergilenmeye başladı.
ZİYARETÇİ AKININA UĞRUYOR
Cumhuriyet’in 101. yılı itibariyle hâlâ ilk günkü görkemini koruyan köşk, her yıl ulusal bayramlarda ziyaretçi akınına uğruyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, kurtuluş ve kuruluş mücadelesine tanıklık etmiş bu yapı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anısını yaşatmaya devam ediyor.