Kula Volkanları ve çevresi Manisa’nın Kula ilçesinde yer almaktadır. Özellik olarak jeolojik ve volkanik yapıya sahip bir yerdir. Kula volkanları Kula yöresine ait etkileri ise dördüncü zamanın başlarına kadar devam etmiş genç volkanlar meydana gelmiştir. Sönmüş volkanlarında yer aldığı bu alanda değişik zamanlarda volkan püskürmeleri olmuş lav akıntıları çevreye dağılmıştır. Bunlarında sonucunda Kula Volkanlarının olduğu çevre ve bölgeye Yanık ülke (Katakekaumene) denmiştir.
Kula Volkanları Nerede?
İzmir Ankara karayolu üzerinden de görülebilen bu yerde volkanik tepelerin en yükseklerinin isimleri ise Sandal ve Kara Divlit olarak adlandırılmıştır. Kula ilçe merkezinden başlayıp, Demirköprü Baraj alanına kadar uzanmakta olup 600-700 metre yüksekliğinde bir yaylanın üzerinde konumlanmaktadır. Yaylanın Kuzey’inde ise Gediz Nehri ve Güney’inde ise Salihli Grabeni bulunmaktadır. Buralarda volkan uzantıları Salihli Grabenine uygun bir şeklide Kuzeybatı ve Güneydoğu yönünde büyük küçük bir şekilde sıralanmakta, bu durum ise grabeni kırk sistemi ile ilgili bir durumdur. Volkanizmadaki çatlaklıklar tipik olarak Fissür volkanizması ve Lavlar ise ‘’Aa’’ tipidir. Üzerindeki bloklar ise girintili çıkıntılı olup aralarındaki boy farkı yer yer 1 metre kadar değişiklik göstermektedir. Belirli yerlerde lav tünellerin izlemek mümkündür. Lavlar ve cüruflar üzerinde hornitos bulunur. Kula volkanları ‘’maar’’ tip volkanlardır. Volkanların yaşı ve aşınma durumuna göre farklılık göstermekte olup, konileri sinder ve spatter tiplerdir.
Özellikle itibariyle yaşlı olan kraterler genç kraterlere nazaran daha büyüktür. Genç kraterler ise yaşlılara göre daha küçüktür. Konileri ise lav, cüruf, ve farklı volkanik patlamalar oluşturmaktadır. Çevresinde ise siyah renk bazaltik akıntı görme mümkündür.
Kula Volkanlarının üç farklı evrede etkili olduğu saptanmıştır. Burgaz volkanitleri, Elekçitepe volkanitleri ve Divlittepe Volkanitleri olarak isimlendirilmiştir.