Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı Tarım Politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Mevlüt Yağlıkara, kasım ayının sonuna girerken çiftçilerin şekerpancarı konusunda yaşadığı sorunlara değinerek açıklama yaptı. Yağlıkara açıklamasında; “Bizler genç çiftçiler olarak konu ile ilgili bir açıklama bekliyoruz, idarecilerden sorularımıza bir cevap bekliyoruz. Problemin çıkmazını nakliyecilere, iş makineleri operatörlerine atan fabrikalar değil, problemleri çiftçi ile paylaşıp çözüm yollarını yine çiftçiyi dahil ederek çözüm üreten fabrikalar görmek istiyoruz.” Dedi.
ÇİFTÇİNİN 2.TERCİHİ DURUMUNDA
Cumhuriyet Halk Partisi Polatlı Tarım Politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Mevlüt Yağlıkara açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bugün yine sizlerle bir çiftçi problemi konuşacağız. Çiftçinin kasım ayının sonuna girerken en büyük problemlerinden birisi şekerpancarı. Şeker fabrikaları şeker pancarını iki yol üzerinden alıyor. Birisi köylere kurulan kantar sistemi diğeri ise tarla başında alınan. Biz bugün, tarladan direkt olarak fabrikaya giden şekerpancarını konuşacağız. Çünkü kantara çekilen ürün hem düşük şeker oranı, hem de nakliye desteği alamamasından dolayı çiftçinin 2.tercihi durumunda.”
ÇİFTÇİNİN ÜRÜNLERİ TARLADAN FABRİKAYA GİTMEYİ BEKLİYOR
“Şu an çiftçinin ürünleri tarladan fabrikaya gitmeyi bekliyor. Uzunbey’den Faruk Akışık’ın pancarı nakliye kavgası ile tarlada bekletilirken, Ilıca’dan Mustafa Şentürk’ün pancarı randevu sisteminden dolayı bekliyor. Fabrikalar farklı köylere farklı bahaneler sunarak sistemi tıkamış durumda. Bu her ne kadar yeni olmasa da artık eskimesini istiyoruz. Siz bu haberi okurken çarşamba günü olacak ve çiftçinin 2 günü kalacak. Çünkü hafta sonu ve hafta içi yağmur ve kar yağışı bekleniyor. Çiftçinin hasadı bu hava şartlarından dolayı gün gün zorlaşıyor ve yaptığı iş daha da yoruyor.”
BİZLER GENÇ ÇİFTÇİLER OLARAK KONU İLE İLGİLİ BİR AÇIKLAMA BEKLİYORUZ
“Bizler genç çiftçiler olarak konu ile ilgili bir açıklama bekliyoruz, idarecilerden sorularımıza bir cevap bekliyoruz. Problemin çıkmazını nakliyecilere, iş makineleri operatörlerine atan fabrikalar değil, problemleri çiftçi ile paylaşıp çözüm yollarını yine çiftçiyi dahil ederek çözüm üreten fabrikalar görmek istiyoruz. Pankobirlikten, üretici birliklerinden çiftçinin yanında olup açıklamalar ve çözümler üretmesini bekliyoruz. Fiyat olarak 1.855 lira olan şekerpancarına %28 artış yapılmıştı. Enflasyonun %100’leri bulduğu zamanlarda çiftçi yapabileceği fedakarlığın fazlasını her zaman her şekilde yaptı ancak çiftçinin yararına hala bir adım atılmıyor. Çiftçiyi pancar üretiminden uzaklaştırmayın, her kasımın baharları olur. Bugün cevap veremediklerinize, yarın pancar ektirmeye çalışmak için gelemezsiniz.”