Prof. Dr. Şevket Özkaya, yaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımının artması sonucunda çocuklarda Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında artış olduğunu belirtti.

Polatlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne üst düzey ziyaret Polatlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne üst düzey ziyaret

LEGİONELLA BAKTERİSİ TEHLİKE SAÇIYOR 

Özkaya özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını vurgulayarak, çocuklarda COVID-19'a kıyasla bu tür zatürre vakalarının daha fazla görüldüğünü söyledi. Bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti.

KLİMA KULLANIMINDA DİKKATLİ OLUNMALI 

Prof. Dr. Şevket Özkaya, sıcakların artması ve yaz sezonuyla birlikte klima kullanımının artmasıyla bronşit ve zatürre vakalarının hızla yükseldiğini belirtti. Özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını vurgulayan Özkaya, bu durumdan en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu söyledi. Legionella bakterisinin klimalardan üremesi sonucu ortaya çıkan "Lejyoner hastalığı"nın çocuklarda COVID-19'a göre daha fazla zatürreye neden olduğunu ifade ederek, bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Özkaya, vatandaşların klima kullanımında dikkatli olmaları gerektiğini ve özellikle kronik hastalığı olan kişilerin bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini tavsiye etti. 

EN ÇOK ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜYOR 

Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle otel ve tatil köylerinde konaklayan kişiler arasında "beni klima çarptı" diyen neredeyse her iki kişiden birinde bronşit ve zatürre vakaları saptandığını belirtti. Özkaya, bu hastalıklardan en çok etkilenenlerin çocuk yaş grubu olduğunu vurgulayarak, son zamanlarda ciddi sayıda ve daha önce görülmemiş derecede çocuk bronşiti ve zatürresi vakaları gözlemlediklerini dile getirdi. Ayrıca, COVID-19 salgını sırasında çocuk yaş grubunda bu kadar çok zatürre vakası görülmediğini belirterek, Legionella bakterisinin çocuklarda COVID-19'a oranla çok daha fazla zatürreye neden olduğunu gözlemlediklerini sözlerine ekledi.

ÖLÜMCÜL RİSK TAŞIYOR 

Prof. Dr. Şevket Özkaya, Legionella pneumophila isimli bakterinin klimalardan üremesi sonucunda hastalığın ortaya çıktığını belirtti. Bu hastalığın kronik rahatsızlığı olan kişilerde ölümcül olabileceğini vurgulayan Özkaya, yaşlı ve kronik hastalığı olan vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı.

HAVAYA KARIŞARAK AKCİĞERE ULAŞABİLİYOR 

Prof. Dr. Özkaya, Legionella pneumophila bakterisinin genellikle ılık sularda kolaylıkla çoğalabileceğini ve bir binanın kirlenmiş su dağıtım sistemi aracılığıyla yayıldığını belirtti. Hastalığın, havada asılı duran su damlacıklarının solunması yoluyla insanlara bulaştığını açıkladı. Bakterinin çok küçük olması nedeniyle su buharı gibi küçük damlacıkların içinde havaya karışabileceğini ve kontamine suların bulunduğu sauna, hamam veya kaplıca havuzu gibi sıcak sulardan çıkan buhar damlacıklarının solunmasıyla akciğerlere ulaşabileceğini ifade etti. Kişiden kişiye doğrudan yayılma olmadığını belirtti.

BU SALGIN KOLAYCA ANLAŞILAMIYOR 

Özellikle klimaların düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Özkaya, klima zatürresinin grip gibi hafif soğuk algınlığı belirtileriyle seyrettiğini ve bu nedenle kolayca anlaşılmayabileceğini söyledi. Kronik hastalığı olan kişilerde bu hastalığın hayati sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

CİDDİ ZATÜRRE VAKASI 

Prof. Dr. Özkaya, pandeminin bitmesiyle beraber ani ısı değişikliklerine, soğuktan sıcağa geçişlere ve klimalara maruz kalmak durumunda, grip ile karıştırılabilecek hafif semptomlarla ortaya çıkabileceğini ve özellikle çocukların ne hissettiklerini anlatamadıkları için uzun süreli öksürük ve ateş gibi şikayetlerle doktora başvurabileceklerini, bu durumda ciddi zatürre vakalarıyla karşı karşıya kalabileceklerini belirtti.

FAZLA ISI DEĞİŞİMİNE MARUZ KALINMAMALI

Prof. Dr. Özkaya, son olarak tatile çıkan veya çıkacak vatandaşların, özellikle çocukları başta olmak üzere, araç ile seyahat ederken kullandıkları klimaların temizliğine ve maruziyetine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Özellikle kapalı yerlerde bulunan kişilere dikkat etmelerini ve klima ayarlarını 22 derecenin altına düşürmemelerini, ayrıca çok fazla ısı değişimine maruz kalmamalarını önerdi. Bu tavsiyelerin hastalıklardan korunma ve sağlıklarını koruma adına önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak: İHA