Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yaklaşık 1,5 yıldır yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında dikkat çeken bir operasyon gerçekleştirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM), Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından ortak yürütülen çalışmalar sonucunda, Antalya merkezli 30 ilde "Maydonoz Döner" isimli ünlü yemek şirketine geniş çaplı bir operasyon düzenlendi.
ÜÇ KITAYA YAYILMIŞ DÖNER ZİNCİRİ TAKİBE ALINDI
Üç kıta, sekiz ülke ve 87 şehirde 410’dan fazla şubesi bulunan "Maydonoz Döner"in, FETÖ’nün franchise (isim hakkı) yöntemiyle örgütsel faaliyetlerini sürdürdüğü tespit edildi. Yapılan operasyon kapsamında 353 kişi gözaltına alındı.
Yetkililer tarafından yapılan incelemelerde, şirketin FETÖ ile bağlantısı devam eden kişilere bedel karşılığında gayri resmi ortaklık verdiği belirlendi. Ayrıca, şirketin ortaklığa girişlerde yalnızca örgüt referansına sahip kişilere izin verdiği ve bu sistemi "Referans Temelli Büyüme (RTB)" olarak adlandırdığı ortaya çıktı.
HİMMET TOPLAMA VE PARA AKLAMA YÖNTEMLERİ DEŞİFRE EDİLDİ
Operasyon kapsamında şubelerin, FETÖ’ye bağlı şahıslara istihdam ve finansal destek sağlamak amacıyla kullanıldığı belirlendi. Himmet adı altında toplanan paraların izlenmesini zorlaştırmak için esnaflar üzerinden emanet usulü alındığı tespit edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, şirketin gayri resmi ortaklarının hisse satışlarından elde edilen paraların da takip edilememesi için farklı yöntemler kullandığını belirtti.
MASAK raporlarına göre, şirketin hem yurtiçinde hem de yurtdışında, hakkında işlem bulunmayan şahıslar üzerinden finanse edildiği ve bu paraların "ürün satın alımı" olarak faturalandırıldığı belirlendi. Ayrıca, yurtdışında yeni bayilikler vererek büyüyen şirketin, bu sayede yurtdışından para transferini kolaylaştırdığı tespit edildi.
ŞİRKET İÇİNDEKİ ÖRGÜTSEL YAPILANMA
Yapılan incelemelerde, örgüt içi iletişimi sağlamak amacıyla aranma kaydı bulunan ve örgütle bağlantısı devam eden kişilerin şubelerde toplantılar yaptığı öğrenildi. Bu toplantılarda, örgüte bağlılığın artırılması için kazanılan paraların iltisaklı şahıslara dağıtılması yönünde talimatlar verildiği bilgisine ulaşıldı.
Öte yandan, şirket ortaklığından ayrılmak isteyen kişilerin, örgüt tarafından "işin manevi boyutunun olduğu ve şirketin örgüte destek sağlamak amacıyla kurulduğu" yönünde baskıya maruz kaldıkları da tespit edildi. Bu kişilere, örgüte para aktarma ve örgüte bağlılığını artırma gibi görevlerinin olduğu yönünde telkinlerde bulunulduğu belirlendi.
Yetkililer, operasyon kapsamında gözaltına alınan şahıslarla ilgili adli sürecin devam ettiğini ve örgütle bağlantılı olduğu tespit edilen şirketlere yönelik soruşturmaların sürdüğünü açıkladı.
GALATASARAY’IN SPONSORLARI ARASINDA
Firma Kasım 2024 tarihinde Galatasaray ile sponsorluk anlaşması imzalamıştı. Sarı kırmızılı takım bu anlaşmayı sosyal medya hesabından duyurmuştu.
Söz konusu sponsorluk paylaşımı bugün silindi.