Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ulus semtinde bulunan tarihi Roma Yolu, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarıyla yeniden gün yüzüne çıkıyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından, bu eşsiz tarihi alan Ankaralıların ve ziyaretçilerin hizmetine sunulacak. Ulus Şehir Çarşısı'nın temel kazısı sırasında 1995 yılında Prof. Dr. Cevdet Bayburtluoğlu'nun denetiminde yapılan arkeolojik çalışmalarda Geç Roma Dönemi'ne ait olduğu belirlenen yolun ilk bölümleri ortaya çıkarıldı. 2006 yılında Ankara Valiliği otopark inşaatı sırasında ise yolun devamı keşfedildi. Günümüze kadar sadece küçük bir kısmı ortaya çıkarılabilen Roma Yolu, 216 metre uzunluğunda ve 6,7 metre genişliğindedir. Yolun her iki yanında yayalar için 20 cm yüksekliğinde, 1,5 metre genişliğinde kaldırımlar bulunmaktadır.

Ulus'un Kalbinde 2 Bin Yıllık Tarih Uyanıyor (3)

KAZILARDA ÇIKARTILAN TARİHİ ESERLER

Yolun bulunduğu alanda gerçekleştirilen kazılarda 1800 yıllık Hermes heykeli, 11'inci yüzyıldan kalma Selçuklu kandilleri ve Osmanlı dönemine ait pipo ve porselen parçaları bulunmuştur. Ayrıca Frig dönemine ait gri seramikler, Roma döneminden mermer kadın heykelleri, Geç Helenistik ve Erken Roma dönemine ait kırmızı astarlı seramik kaplar ile pişmiş topraktan at figürleri de gün yüzüne çıkarılmıştır. Arkeologlar, çok sayıda pipo buluntusunu, Osmanlı döneminde Ulus'ta faaliyet gösteren Kuyulu Kahvehanesi'nin yakınlığıyla ilişkilendirmiştir.

Altındağ Belediyesi Araç Filosunu Güçlendirdi: 22 Yeni Araç Hizmete Girdi! Altındağ Belediyesi Araç Filosunu Güçlendirdi: 22 Yeni Araç Hizmete Girdi!

Ulus'un Kalbinde 2 Bin Yıllık Tarih Uyanıyor (2)

ZİYARETE AÇILMAYA HAZIRLANIYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi, tarihi Roma Yolu’nun 5,8 metre genişliğindeki yaklaşık 420 metrelik kısmını kurtarmak ve restore etmek için kapsamlı bir çalışma başlattı. ABB ekipleri, yolun üzerindeki çimenleri temizleyerek kazı işlemlerini tamamladı ve bölgeye hem restorasyon hem de kentsel tasarım projesi uyguluyor. Çalışmalar, 640 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Restorasyonun yüzde 90'ı tamamlanmış durumda. ABB yetkilileri, çalışmaların sona ermesinin ardından bu tarihi alanın ziyaretçilere açılacağını açıkladı. 
 

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ