Ulus Meydanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir kent meydanıdır. Anafartalar, Çankırı ve Cumhuriyet Caddesi ile Atatürk Bulvarı'nın kesiştiği noktada bulunmaktadır. Cumhuriyetin ilanından sonra uygulanan imar planları doğrultusunda Ankara, ilk modern kent merkezli kamusal alanın varlığıyla bilinmektedir. Merkezde yer alan Zafer Anıtı, Anıtkabir'in inşasına kadar ülke genelinde kutlanan milli bayramların veya resmi devlet törenlerinin merkezi olmuştur. I. ve II. meydanın çevresinde yer alıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi binaları ile Türkiye İş Bankası ve Sümerbank genel merkezleri; Bu da buranın geçmişte hem siyasi hem de coğrafi açıdan önemli bir merkez olduğunun göstergesidir.

Ulus'un İsmi Nereden Geliyor?

Dönemin Ankara Valisi Abidin Paşa'nın izniyle inşaatına başlanan ve 1902 yılında tamamlanan Taşhan sayesinde; Bugün Ulus Meydanı'nın bulunduğu alan, Cumhuriyetin başlangıcına kadar "Taşhan Meydanı" olarak anılıyordu. Alman şehir planlamacısı Carl Christoph Lörcher'in 1923 yılında yaptırdığı nazım plan doğrultusunda yeniden düzenlenen ve ertesi yıl uygulamaya konulan mekana, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne atıfla "Ulusal Egemenlik Meydanı" adı verildi. Türk milletinin kayıtsız şartsız merkezini temsil eden. 24 Kasım 1927'de Zafer Anıtı'nın meydanda oynanabilmesi ile eş zamanlı olarak yapılan değişiklik sonucunda "Millet Meydanı" kullanımı yaygınlaştı. 1928 yılındaki Harf Devrimi'nden sonra meydanın adının Türkçeye çevrilmesi teklif edildiğinde gerekli işlemler yapıldıktan sonra "Millet Meydanı" adı resmileştirilmiştir.

Ulus'un Tarihi

1940'lı yıllarda meydanda ve medyada yapılan düzenlemeyle meydanın ve Atatürk Heykeli'nin yeri, Türkiye 1. Büyük Millet Meclisi'nin önünden geçen caddenin ortasından alınmıştır. Meydanın karşısındaki geniş park alanı, 12 Eylül Darbesi sonrasında 1981 yılında yıkılmış, yerine yıkılması gerekirken[2] 100. yıl pazarı (solda), Spor Genel Müdürlüğü binası (arkada) ve Anafartalar Çarşısı (sağda) inşa edildi. Anafartalar Çarşısı, 2007 yılında PKK'nın 2007 Ankara bombalı saldırısıyla gündeme geldi. Meydanda metro istasyonu bulunmaktadır. Çok sayıda ofis, mağaza, kafe ve park bulunmaktadır.

Ulus'ta Gezilecek En Güzel Yerler

Etnografya Müzesi

Türkiye'nin en eski müzelerinden biri olan Etnografya Müzesi, 1930 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Selçuklu Dönemi'nden günümüze kadar Türk Sanatının çeşitli örneklerinin sergilendiği müzede, halk kıyafetleri, süs eşyaları, ayakkabı, çorap, çanta, bohça, gelin kıyafetleri, tıraş takımları, halı ve kilimler, porselenler, oklar, yaylar, kılıçlar ve silahlar sergileniyor. Bir koleksiyon var. Ankara Ulus'taki Etnografya Müzesi'nin bir diğer özelliği de Atatürk'ün naaşının 1953 yılında Anıtkabir'e nakledilene kadar burada kalmasıdır. Sembolik mezar bugün hala korunmaktadır.

Polatlı 1926 Spor Kulübü deplasmanda kayıp! Polatlı 1926 Spor Kulübü deplasmanda kayıp!

Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Resim ve Heykel Müzesi, 1927 yılında Türk Ocakları Karargâhı olarak inşa edilen yerde bulunmaktadır. Zengin bir koleksiyona sahip olan müzede, Osman Hamdi Bey, Adülmecid Efendi, Şeker Ahmet Paşa, Fikret Mualla, Şevket Dağ, Şefik Bursalı, İbrahim Çallı ve Abidin Dino sergileniyor. 700'den fazla yapının sergilendiği Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde 6 salon bulunuyor.

Vakıf Eserleri Müzesi

Kısa adı AVEM olan Ankara Vakıf Eserleri Müzesi, 7 Mayıs 2007 tarihinde ziyarete açılmıştır. 1927 yılında inşa edilen ve 1941 yılına kadar Hukuk Mektebi olarak kullanılan müze binası, erken Cumhuriyet mimarisini yansıtmaktadır. Vakıf Eserleri Müzesi'nde halı, kilim, ahşap, metal, çini, deri ve el yazması eserler sergileniyor. Ankara Vakıf Eserleri Müzesi'nde geleneksel ve modern süreli sergilere ev sahipliği yapan Sergi Salonu da bulunmaktadır.

Gençlik Parkı

Ankara'nın tarihi parklarından biri olan Gençlik Parkı, Cumhuriyetin ilk yıllarında krizle karşı karşıya kalan 28 hektarlık arazi üzerine kuruldu. Yapımına 1936 yılında başlanan Gençlik Park, 19 Mayıs 1943 tarihinde hizmete açıldı. Şehrin en merkezi lokasyonlarından birinde yer alan Gençlik Park, eğlence ve gezi dünyası olarak inşa edildi. Parkta yapay göl, oyun alanları, fitness alanı, lunapark, dinlenme alanları, kafeteryalar, düğün salonu, kültür ve gençlik merkezleri ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu bulunuyor.

PTT Pul Müzesi

Ülkenin gezilecek yerler listesinde yer alan müzelerden biri olan PTT Pul Müzesi, Ekim 2013'te ziyarete açıldı. Müzede 4.400 adet orijinal pulun yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden 1.500 adet pul da sergileniyor. . Müzede 7 farklı temadan oluşan Tematik Pullar sergilenmektedir. Müze ev, Avusturyalı mimar Clemens Holzmeister tarafından çizilerek 1934 yılında tamamlandı. İlkim Emlak ve Eytam Bankası tarafından kullanılan bina, uzun süre boş kaldıktan sonra PTT tarafından devralındı.

Ziraat Bankası Müzesi

Türkiye'nin ilk banka müzesi olan Ziraat Bankası Müzesi, 20 Kasım 1981 tarihinde ziyarete açılmıştır. Ziraat Bankası Müzesi'nin Türkiye'ye aktarılması amacıyla yürütülen Türk bankacılık sisteminin ticari, ekonomik, politik, kültürel, teknolojik ve eğitimsel değişimi. Bankanın geçmişten günümüze tecrübe ve bilgi birikimi sergilenmektedir. Müzenin tarihi binası 2017 yılında restore edilerek yeniden düzenlenmiştir. Günümüzde müzeyi zemin kat ve bodrum olmak üzere iki ayrı bölümde ziyaret etmek mümkündür.

Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)

1924-1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin faaliyetlerinin gerçekleştiği tarihi yapı, artık Cumhuriyet Müzesi adı altında Ulus gezilecek yerler listesinin önemli noktalarından biri haline geldi. 1923 yılında Mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası'nın toplantı yeri olarak tasarlanan bina, uzun süre meclis olarak kullanıldı. 18 Ekim 1924 tarihinde açılan 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Atatürk ilke ve inkılâplarının hayata geçirildiği ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli adımların atıldığı yerdir. 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi'ne kadar aktif olarak kullanıldı. Bina, 30 Ekim 1981 tarihinde Cumhuriyet Müzesi adı altında faaliyete geçti.

Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası)

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1920'den 1924'e kadar faaliyetlerini sürdürdüğü Birinci Büyük Millet Meclisi Binası, bugün Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet veriyor. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kulüp binası için 1915 yılında inşaatına başlanan bina, 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası oldu. İki kattan oluşan ve serbest Ankara taşı kullanılarak yapılan 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası (Andezit), 1924'ten sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak da kullanılmıştır. 1957 yılında bina müzeye dönüştürülerek kullanılmış ve 1957 yılında "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" olarak ziyarete açılmıştır. 23 Nisan 1961. Müzede Lozan Antlaşması ve Sevr Antlaşması'na ilişkin belgeler, çeşitli devlet adamlarının hediyeleri, ödeme yazışmaları ve iletişim araçları sergileniyor.

Ulus Atatürk Heykeli

Ulus'taki Zafer Anıtı olan Atatürk Heykeli, Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından tasarlanarak 24 Kasım 1927'de ziyarete açılmıştır. Heykeltıraşın bir diğer önemli eseri ise Samsun Atatürk Anıtı'dır. Heykelin kaidesinde Türklerin başlangıcı, Kurtuluş Savaşı ve Atatürk'ün Ankara'ya gelişi gibi konular anlatılmaktadır. Anıtın etrafındaki üç bronz döküm figürden ikisi Mehmetçik'i, biri ise Kara Fatma olarak bilinen kurşun taşıyan Türk kadınını simgelemektedir.

Editör: ÖMER YILDIZCI