TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı görüntülü basın açıklamasında, Türk tarımının güncel sorunlarını ve beklentilerini detaylı bir şekilde ele aldı. Bayraktar'ın açıklamaları, tarım sektöründeki son durumu ve önümüzdeki döneme ilişkin önemli ipuçları sunuyor.
DON AFETİ ÜRETİCİYİ DE TÜKETİCİYİ DE VURDU
Bayraktar, açıklamasının başında Akdeniz bölgesinde yaşanan don afetine değinerek, afetin özellikle Adana, Mersin ve Hatay illerindeki tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirtti. Don afetinin şeftali, kayısı, erik, patates, karpuz, narenciye ve bazı sebzelerde ciddi zararlara yol açtığını kaydeden Bayraktar, zarar tespit komisyonlarının hakkaniyetli bir değerlendirme yapması gerektiğinin altını çizdi. Bayraktar, "Don afetinden zarar gören üreticilerimizi kaybetmemek adına, bölgedeki üreticilerin kredi borçları faizsiz ertelenmelidir," çağrısında bulundu ve yetkili kurumların üreticilere yardım etmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca Bayraktar, don afetinin sadece üreticiyi değil, Ramazan ayıyla birlikte gıda fiyatlarını artırarak tüketiciyi de olumsuz etkileyeceğini sözlerine ekledi.
MARKET FİYATLARINDA BÜYÜK ARTIŞ
Bayraktar, geçtiğimiz yıla göre bu Ramazan ayı öncesinde market fiyatlarında yaşanan değişimleri de değerlendirdi. Markette 39 ürünün 36'sında fiyat artışı olduğunu belirten Bayraktar, en fazla artışın %160,2 ile beyaz lahanada yaşandığını söyledi. Beyaz lahanayı kabak, limon ve yumurtanın izlediğini kaydeden Bayraktar, fiyatı düşen ürünlerin ise patates ve karnabahar olduğunu açıkladı. Üretici fiyatlarında da benzer bir tablonun yaşandığını belirten Bayraktar, limon, kabak, beyaz lahana ve salatalıkta üretici fiyatlarının ciddi şekilde arttığını vurguladı.
ÜRETİCİ VE MARKET ARASINDA MAKAS AÇILIYOR
Şubat ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla %217 ile kuru fasulyede görüldüğünü açıklayan Bayraktar, kuru fasulyeyi havuç, kuru kayısı ve Antep fıstığının izlediğini söyledi. Bayraktar, kuru fasulye, havuç, kuru kayısı ve Antep fıstığının markette üretici fiyatının 3 katından fazlaya satıldığını belirtti.
Şubat ayında market fiyatlarında en fazla artışın %35,8 ile patlıcanda yaşandığını bildiren Bayraktar, patlıcanı havuç, portakal ve kabağın izlediğini kaydetti. Markette fiyatı en çok azalan ürünün ise karnabahar olduğunu söyleyen Bayraktar, üretici fiyatlarında ise en fazla düşüşün karnabaharda, en fazla artışın ise limonda yaşandığını açıkladı. Bayraktar, limon fiyatlarındaki artışın nedenini dallarda azalma ve don afeti olarak gösterirken, patates, kabak, patlıcan ve kuru soğan fiyatlarındaki artışların da don afeti ve talep artışından kaynaklandığını ifade etti.
Bayraktar, girdi maliyetlerindeki artışın da devam ettiğini vurgulayarak, Şubat ayında gübre fiyatlarında artışlar yaşandığını, yem fiyatlarının da artmaya devam ettiğini belirtti. Mazot, ilaç ve elektrik fiyatlarındaki yıllık artışlara da dikkat çeken Bayraktar, girdi maliyetlerindeki yüksek artışın üreticileri zorladığını söyledi.