Birleşmiş Milletler'in öncülüğünde her yıl farklı bir tema ile kutlanan Dünya Su Günü'nün bu yılki temasının "Buzulların Korunması" olduğunu hatırlatan Bayraktar, suyun yeryüzündeki yaşam için olduğu kadar gelecek nesiller için de korunması gereken kıt bir kaynak olduğunu vurguladı. Suyun gelecek nesillere zarar görmeden aktarılmasının hem bir gereklilik hem de gelecek nesillerin temel hakkı olduğunu belirten Bayraktar, su kaynaklarının geliştirilmesinde çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliğin temel yaklaşım olması gerektiğini ifade etti.

"Suyumuz Azalıyor, Etkin Kullanım Şart"

Dünyada en fazla suyun tarım sektöründe kullanıldığına dikkat çeken Bayraktar, nüfus artışına paralel olarak artan gıda ihtiyacıyla birlikte tarımsal su ihtiyacının da arttığını söyledi. Evsel ve sanayi sektörlerindeki talep artışıyla birlikte sektörler arasında su rekabeti oluştuğunu belirten Bayraktar, iklim değişikliğinin etkisinin her geçen gün daha da hissedilir olduğu günümüzde sınırlı su kaynaklarının tüm sektörlerde çevreyle uyumlu bir şekilde etkin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Modern Sulama Sistemlerine Geçiş İçin Acil Destek Çağrısı

Türkiye'de teknik ve ekonomik açıdan sulanabilir arazi miktarının 8,5 milyon hektar olduğunu ancak gelişen teknolojiyle bu alanın 10,5 milyon hektara çıkabileceğini belirten Bayraktar, mevcut durumda 7,2 milyon hektar alanın sulamaya açıldığını ancak sulama randımanı ve oranının artırılması gerektiğini söyledi. Bayraktar, gereken sulama tesislerinin bir an önce inşa edilmesinin, gıda ihtiyacının karşılanması yanında tarımda çalışan nüfusun hayat standartlarının yükseltilmesi açısından da önemli olduğunu dile getirdi.

Sezen Aksu’dan aklıselim çağrısı: Beni dinlemeyeceklerini hissetsem de…. Sezen Aksu’dan aklıselim çağrısı: Beni dinlemeyeceklerini hissetsem de….

"2030'dan Sonra Su Fakiri Olabiliriz"

İklim değişikliğinin yağış rejiminde değişikliğe, doğal afetlere, sıcaklık artışına ve kuraklığa neden olduğunu hatırlatan Bayraktar, Türkiye'nin Akdeniz Havzası'nda olması sebebiyle iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldığını ve nüfus artışıyla birlikte kişi başı su kullanım potansiyelinin azaldığını söyledi. Bayraktar, gerekli önlemler alınmazsa 2030 yılına kadar su kullanım potansiyelinin 1000 metreküpün altına düşmesi sonucu Türkiye'nin su fakiri olabileceği uyarısında bulundu.

Çiftçiye Destek Şart

Tarımsal sulamada yaşanan su kısıtlamalarının çiftçilerin gelirini azalttığını belirten Bayraktar, tarımsal üretimde desteklerin artırılarak bu durumun telafi edilebileceğini söyledi. Bayraktar, 2023 yılında olduğu gibi bu yıl da tarımsal sulama amaçlı su kullanım hizmet bedelinin yüzde 50 indirimle desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Modern Sulama Teşvikleri Artırılmalı

Bayraktar, su tasarrufu sağlayan modern sulama sistemlerine geçişin artırılması amacıyla teşvik ve kredilerin acilen artırılması gerektiğini vurguladı. Konya Ovası Projesi, Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Doğu Anadolu Projesi gibi projelerin bir an önce tamamlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi