Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çocukların süt ve süt ürünlerini yeterince tüketemediğini ve sağlıklı beslenemediğini vurguladı. Bayraktar, ayrıca Mayıs ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklarını, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri, hububatta yaşanan son gelişmeleri ve 1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla süt sektörüne yönelik beklentileri değerlendirdi.
FİYAT FARKI EN FAZLA KURU İNCİRDE
Başkan Bayraktar'ın verdiği bilgilere göre Mayıs ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla kuru incirde (%293,9), limonda (%284,6), salatalıkta (%247,3), elmada (%233,5) ve kuru soğanda (%213,2) olduğu belirtildi. Ayrıca, Mayıs ayında markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 34,7 ile havuç olduğu ifade edildi.
Üreticide ise kuru soğanın fiyatının en çok düştüğü (%34,2) ve patlıcanın fiyatının en çok arttığı (%41,5) bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, hububat üretiminde yüzde 5,4 oranında azalma beklendiği ve süt sektöründe yaşanan sorunlara çözüm bulunması gerektiği vurgulandı.
“ÇOCUKLAR SÜT ÜRÜNLERİNİ TÜKETEMİYOR”
Bayraktar, çocukların sağlıklı beslenmesi için süt ve süt ürünlerinin önemine dikkat çekti ve süt fiyatlarını baskılamak yerine, yem fiyatlarının kontrol altına alınması gerektiğini belirtti. Çocukların süt ve süt ürünlerini yeterince tüketmediğini belirten Bayraktar, "Çocuklar sağlıklı beslenemiyor. Bu ürünler özellikle yoksul aile çocuklarına ulaşamıyor. Okul sütü programlarıyla tüm çocukların gerek bedensel gerekse zihinsel gelişimi için çok önemlidir" şeklinde konuştu.
Üreticilere makul fiyatlardan kaba ve kesif yem temini sağlanması gerektiğini ifade eden Bayraktar, Türkiye'nin süt ve süt ürünleri üretimini artırarak uluslararası pazarlarda rekabet edebilir hale gelmesi gerektiğini vurguladı.