TZOB'un yaptığı araştırmaya göre, kuru fasulyedeki şok edici fiyat farkını yüzde 206,8 ile nohut, yüzde 202,5 ile kuru kayısı, yüzde 186 ile kırmızı mercimek ve yüzde 174,6 ile yeşil mercimek takip etti. Bu verilere göre kuru fasulye ve nohut marketlerde 3,1 kat, kuru kayısı 3 kat, kırmızı mercimek 2,9 kat, yeşil mercimek ise 2,7 kat daha pahalıya tüketiciye ulaşıyor. Üreticide 33 lira 29 kuruş olan kuru fasulye markette 102 lira 53 kuruşa, 31 lira 56 kuruş olan nohut 96 lira 82 kuruşa, 150 lira olan kuru kayısı 453 lira 70 kuruşa, 22 lira 94 kuruş olan kırmızı mercimek 65 lira 61 kuruşa ve 29 lira 33 kuruş olan yeşil mercimek 80 lira 53 kuruşa satılıyor.

Markette Limon Uçuşa Geçti, Üreticide Beyaz Lahana Dip Yaptı

Mart ayında markette ve üreticide fiyatı en çok artan ürün limon olurken, markette en fazla düşüş maydanozda, üreticide ise beyaz lahanada yaşandı. Markette limonun fiyatı yüzde 53,7 artış gösterirken, patates yüzde 38,8 ve elma yüzde 19,8 ile onu izledi. Üreticide ise limon fiyatları yüzde 68,3 gibi çarpıcı bir oranda yükselirken, patates yüzde 28,3 ve Antep fıstığı yüzde 20 arttı. Fiyatı en çok düşen ürünler ise markette yüzde 8 ile maydanoz, üreticide ise yüzde 23,4 ile beyaz lahana oldu.

Doğal Afetler ve Bayram Talebi Fiyatları Vurdu

Erkan Sözeri: "Pozisyonlar bulduk ama penaltıyla mağlup olduk" Erkan Sözeri: "Pozisyonlar bulduk ama penaltıyla mağlup olduk"

Bayraktar, fiyatlardaki bu dalgalanmanın nedenlerini de açıkladı. Yaşanan doğal afetler ve Ramazan Bayramı öncesi artan talebin, bazı ürünlerin fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Geçtiğimiz günlerdeki don olayları nedeniyle narenciye bahçelerinin zarar görmesi limon fiyatlarını yükseltirken, Çukurova'daki don patates üretimini olumsuz etkiledi. Ramazan Bayramı öncesi talep artışı Antep fıstığı fiyatlarını yukarı taşırken, kar yağışı seraları yıkarak yeşil soğan ve ıspanak fiyatlarını artırdı. Bafra bölgesindeki sel ve kar yağışı ise kışlık sebzelerde bozulmalara yol açarak üreticinin beyaz lahana, maydanoz ve marulu düşük fiyata satmasına neden oldu. Kuru soğanda ise hasat gecikmesi ve ithalat fiyatları düşürdü.

Girdi Maliyetleri Çiftçiyi Ezmeye Devam Ediyor

Bayraktar, girdi maliyetlerindeki artışın da çiftçiyi zor durumda bıraktığını vurguladı. Mart ayında gübre fiyatlarında yüzde 0,3 ile yüzde 3,7 arasında artışlar yaşanırken, geçen yıla göre gübre fiyatları yüzde 25,8 ile yüzde 34,6 arasında zamlandı. Yem fiyatları da artışını sürdürürken, ilaç ve elektrik fiyatlarındaki yükseliş çiftçinin maliyetini katladı. Mazot fiyatlarında ise geçen aya göre hafif bir düşüş yaşandı ancak geçen yıla göre hala yüzde 11,1 oranında yüksek.

Kaynak: Haber Merkezi