Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili olarak seçilen Can Atalay hakkında ihlal kararına uyulmaması nedeniyle yapılan ikinci başvuru Anayasa Mahkemesi tarafından görüşüldü. Görüşme sonrasında AYM, Atalay’ın başvurusunu Genel Kurul’a sevk etti.
Atalay’ın avukatları tarafından yapılan ikinci hak ihlali başvurusunun değerlendirilmesinde, AYM Birinci Bölümü'nde görüşülerek oy birliği ile Genel Kurula sevk edildiği öğrenildi.
Atalay'ın, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı", "adil yargılanma hakkı" ve "kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının" ikinci kez ihlal edildiğinin tespitini ve bu ihlallerin ortadan kaldırılmasını talep ettiği açıklandı.
SÜREÇTE NE OLMUŞTU?
‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım’ suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılan Can Atalay, 14 Mayıs'taki 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde TİP'ten Hatay milletvekili seçilmişti. Atalay’ın avukatları, ‘milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi’ talebi ile Yargıtay'a başvuru yapmış ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise talebin reddine hükmetmişti.
Atalay'ın avukatları ise ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de ‘kişi hürriyeti ve güvenliği’ hakkının ihlal edildiğini öne sürmüş ve Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu. Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Atalay'ın bireysel başvurusunda, ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı’ ile ‘kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının’ ihlal edildiği sonucuna varması sonrasında, Atalay’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti.