Türkiye ekonomisinin son dönemde zorlu bir süreçten geçtiğini ve bu süreçte tercih edilen politikaların ülkeyi uluslararası arenada diğer akran ülkelerden önemli ölçüde ayırdığını belirten Turan, tüketim odaklı büyümenin enflasyon dinamiklerini bozduğunu ve yatırım yapmayı zorlaştırdığını ifade etti.

PARA POLİTİKASINDA MÜCADELE VE ÖNLEMLER 

Yeni ekonomi yönetiminin alınan risklerin maliyetini azaltmak adına para politikasında enflasyonla mücadeleye yönelik önemli adımlar attığını ifade eden Turan, 2024 yılında enflasyonun Merkez Bankası'nın öngörüleri doğrultusunda yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçmesini beklediklerini belirtti.

Turan'a göre, para politikasındaki sıkı duruşun devam etmesinin yanı sıra enflasyonla mücadelenin yalnızca para politikasıyla değil, aynı zamanda sosyal politikalar ve maliye politikalarıyla desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

İHRACAT VE TOPARLANMA BEKLENTİLERİ 

Ekonomide önümüzdeki dönemde ihracatta hızlı bir toparlanma beklenmediğini belirten Turan, küresel ekonomik görünümün ihracatı olumsuz etkilediğini ancak ithalat talebinin gerilemesiyle döviz ihtiyacında ciddi bir sorun beklenmediğini dile getirdi.

Turan, ekonomik büyümenin bir müddet gerileyeceğini ancak temel taşların yerine oturması ve yapısal reformların hayata geçirilmesiyle ekonominin istikrarlı bir şekilde ilerleyeceğine inandığını belirtti

Editör: Afife Kaya