Trakya’nın en ünlü geleneklerinden biri olan Bocuk Gecesi, yıllardır Edirne’nin Keşan ilçesinde devam ettiriliyor. Çamlıca Köyü sakinleri, her sene geleneksel olarak düzenledikleri etkinlikte yüzlerini boyayarak ve beyaz çarşaflara bürünerek, Bocuk Gecesi’ni eğlenceli bir şekilde davul zurna eşliğinde kutluyor.

Ocak ayı içerisinde düzenlenen Bocuk Gecesi etkinliklerine talep ise her geçen sene biraz daha artıyor. Etkinliklere katılmak isteyen birçok yerli turist, etkinliğin düzenleneceği tarihte bölgeye gelerek, ekonomik anlamda kalkınmaya yardımcı oluyor.

Balkan Şampiyonası'nda Polatlı rüzgarı esecek! Balkan Şampiyonası'nda Polatlı rüzgarı esecek!

BOCUK GECESİ NEDİR?

Trakya'da yılın en sert gecesini simgeleyen bir terim olan Bocuk Gecesi’nde bocuk karısı, bocuk anası ve bocuk dedesi adı verilen cadıların dolaştığına inanılıyor. Bu varlıkların eve gelmemesi ve kötülük yapmaması için evlerde kabaklar pişiriliyor.

Ortak Balkan kültürü içinde ortaya çıkan Bocuk Gecesi’nde suya atılan tahtanın sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunması halinde, o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.

KABAK İKRAM EDİLİYOR

Bocuk Gecesi’nde kabağın önemli bir yeri var. O gün her evde kabak pişiriliyor ve o evdeki herkes mutlaka bir lokma yemesi gerekiyor. İnanışa göre, o gece Bocuğun gelip kabak yemeyenlerin sırtına bineceğine inanılır. Ayrıca gece boyunca, akıtma, haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler de yeniyor.

BEYAZLARA BÜRÜN, KOMŞUNU KORKUT

Bocuk Gecesi’nin bir diğer ritüeli ise beyazlara bürünerek, gece yarısı komşularını korkutmak. Çamlıca Köyü’nde düzenlenen etkinlikte, köylüler dahil olmak üzere herkes yüzlerini boyayarak beyazlara bürünüyor ve temsili olarak birbirlerini korkutmaya başlıyor.

Günümüzde her ne kadar bu ritüeller, inanışlar gereği gerçekleştirilmese de eğlenceli anlara sahne oluyor. Tüm akşam boyunca çalınan müzikler eşliğinde, gelen turistlerle birlikte renkli görüntüler ortaya çıkıyor.

Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN

Editör: Gizem Tuğçe Bayhan