Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi, Türkiye'nin tarım tarihine ışık tutan önemli bir müze olarak öne çıkmaktadır. 2009 yılında kurulan müze, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından, kurum tarihini yaşatmak ve Türkiye'nin tarımsal geçmişini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla açılmıştır. TMO'ya bağlı olan müzenin denetimleri, Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir. 

Türkiye'nin Tarım Tarihine Açılan Bir Kapı ‘Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi’  (3)

TMO Müzesi, tarım alanında kullanılan araç-gereçler, ekipmanlar ve tarihi fotoğraflarla zenginleştirilmiş bir koleksiyona sahiptir. Müzenin en önemli özelliklerinden biri, sergilenen eşyaların Türkiye'nin dört bir yanından ve TMO'nun 1938 yılından beri faaliyet gösterdiği taşra teşkilatlarından toplanmış olmasıdır. Bu eşyalar, Türkiye'nin tarım faaliyetlerinin tarihsel gelişimini ve çeşitliliğini halen gözler önüne sermektedir. 

Türkiye'nin Tarım Tarihine Açılan Bir Kapı ‘Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi’  (1)

"HASAT SONU" ANITI 

Gelişen teknolojiyle beraber tarım sektörünün de ne kadar geliştiği ve ilerlediği de müzede sergilenen eski traktörlerden, harman makinelerinden anlaşılmaktadır. Müzenin bahçesinde yer alan "Hasat Sonu" isimli anıt, sanatçı Burhan Alkar tarafından yapılmıştır. Anıt, tarımsal üretim sürecinin önemli bir sembolü olarak öne çıkmaktadır. 

Polatlı'da 11 kişiye mezar olan kazanın bilirkişi raporu çıktı! Polatlı'da 11 kişiye mezar olan kazanın bilirkişi raporu çıktı!

Muhabir: SEMA TÜRKEL