Balıkesir'de yağışlı havalara dikkat! Meteoroloji uyardı Balıkesir'de yağışlı havalara dikkat! Meteoroloji uyardı

Trabzon’da düzenlenen "Trabzon'da Sel ve Heyelan Kader mi?" başlıklı panelde konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Fırat Ersoy, Türkiye’nin doğal afetlerle mücadelede karşı karşıya kaldığı büyük riskleri ele aldı. Prof. Dr. Ersoy, özellikle heyelan ve taşkınların iklim değişikliğiyle birlikte daha sık ve yıkıcı hale geldiğine dikkat çekti.

Ersoy, yaptığı açıklamada dünya genelinde son 20 yılda meydana gelen doğal afetlerde bir milyon 250 bin insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “Türkiye, bu afetlerin en yoğun yaşandığı ülkelerden biri. Heyelanlar, Türkiye’de en sık görülen afet türü ve ülkemizin özellikle Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgeleri bu konuda büyük risk taşıyor. 1950’den bu yana meydana gelen heyelanların beşte biri Trabzon, Rize, Erzurum ve Giresun gibi illerde yaşandı” dedi.

AFETLERİN BÜYÜK KISMI HEYELAN KAYNAKLI 

Son 20 yılda dünya genelinde 7 bin doğa kaynaklı afetin meydana geldiğini belirten Ersoy, "Afetlerin büyük kısmı sel, taşkın ve fırtına gibi aşırı hava olaylarından kaynaklanıyor. Türkiye’de ise heyelanlar yüzde 45 oranla en sık görülen afet türü. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi, aktif fay hatlarından uzakta olmasına rağmen, iklim değişikliğine bağlı aşırı yağışlar ve insan eliyle doğanın tahrip edilmesi nedeniyle heyelan riskinin en yüksek olduğu yerler arasında bulunuyor" dedi.

Panelde yapılan değerlendirmelerde, afetlerin yalnızca meydana geldiği anda değil, öncesinde alınacak önlemler ve sonrasında izlenecek stratejilerle yönetilebileceği vurgulandı. Prof. Dr. Ersoy, afetlerle mücadelede toplumun her kesiminin bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Güvenli bir gelecek inşa etmek için afet yönetimine yönelik farkındalık artırılmalı" ifadesini kullandı.

Kaynak: İHA