Kanyonlar, değişen nehir akıntıları ve devasa kayaların sular tarafından aşındırılması nedeniyle yüzyıllar süren doğal bir oluşumun sonucunda günümüze ulaşmışlardır. Görkemli derin yarıkların su ile kavuşmasıyla bu derin vadiler, dar ve dolambaçlı yapılarıyla kimi zaman korkutucu olsa da, aynı zamanda eşsiz bir görsel şölen de sunuyor. Türkiye'nin eşsiz güzelliklerini , Türkiye'nin en çok ziyaretçi çeken bu muhteşem doğa mucizelerini sizler için derledik...
İşte En Güzel Vadiler;
ŞAHİNKAYA / SAMSUN KANYONU
Vezirköprü'ye 13 km uzaklıkta Kızılırmak üzerinde kurulan Altınkaya Barajı göleti üzerinde yer alan Şahinkaya Kanyonu, Altınkaya Barajı'nın en derin yeri olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Yaklaşık 1.500 metre uzunluğundaki kanyon, Kızılırmak'ın turkuaz sularını göz kamaştırıyor ve görkemiyle görenleri büyülüyor. Samsuna yolu düşenler için kesinlikle gidip görülmesi gereken bir doğa harikasıdır.
KÖPRÜLÜ KANYON MİLLİ PARKI / ANTALYA
Köprülü Kanyon Milli Parkı, Köprüçay'ın Bolasan köyünden Beşkonak'a kadar 14 kilometre uzunluğunda ve 100 metreyi aşan duvar yüksekliğiyle Türkiye'nin en uzun kanyonlarından biri olma özelliği taşıyor. Toros Dağları'ndan yükselen ve doğal kanyonlardan geçen Köprüçay, Serik'in güneyinden Akdeniz'e yol alıyor. Her iki tarafındaki dik kanyonlardan akan yeraltı sularıyla beslenen ve tırmanması neredeyse imkansız olan Köprüçay, Türkiye'nin en güzel doğal dinlenme alanlarından biri olarak karşımıza çıkar. Köprülü Kanyon Milli Parkı doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri sayesinde ziyaretçilerine çok sayıda aktivite olanağı da sağlamaktadır. Türkiye'nin en önemli rafting rotalarından biri olan Köprüçay'da rafting, kano ve kanyon geçişi gibi çok çeşitli aktivitelere katılım sağlayabilirsiniz.
Köprülü Kanyon Milli Parkı'nda dinlenmek ve konaklamak için nehrin her iki yakasındaki yeme-içme tesislerinden, park sınırları içindeki çadır kamp alanlarından ve bungalovlardan faydalanabilirsiniz. Milli parka giriş ise ücretsizdir.
ARAPAPISTI KANYONU / AYDIN
Kemer barajını besleyen Akçay'ın yıllar içinde aşındırmasıyla oluşan Arapapıştı kanyonu, 380 metre yüksekliği ve 6 km uzunluğuyla sizlere eşsiz bir doğa manzarası sunuyor. Doğal oluşumlara ev sahipliği yapmasının yanı sıra antik kentin kalıntılarıyla da tarih ve doğanın bütünleştiği ender güzellikteki alanlardan biridir.
İNCESU KANYONU / ÇORUM
İncesu Kanyonu, Çorum'un Ortaköy ilçesinin İncesu köyünde yer almaktadır. Özellikle tek girişi ve çıkışı olan İncesu Kanyonu 12,5 km uzunluğunda olup genişliği 40 ila 60 metre arasında değişiyor. Kanyonun her iki tarafı sarp kayalıklardan oluşuyor ve bazı yerlerde ormanlık alanlarla karşılaşmak mümkün diyebiliriz. Anadolu'nun en büyük Kibele yeryüzü şekline de ev sahipliği yapan kanyon, doğa tutkunlarına keyifli vakit geçirebilmeleri için rafting, yürüyüş gibi imkanlara da sahip.
YAZIL KANYON TABİAT PARKI / ISPARTA
Isparta'nın Sütçüler ilçesine 20 km uzaklıkta yer alan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı 600 hektarlık alanda konuşlanıyor. Tabiat parkı zengin bitki örtüsü ve eşsiz doğal güzellikleri turistler tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Kanyonun yan duvarlarında Bizans dönemine ait ibadethaneler, sunaklar ve yazıtlar bulunması tarihin derinliklerine davet ediyor. Ve bu yazıtlardan dolayı kanyona “Yazılı Kanyon” adı verilmiştir. İçinden tarihi "Kral Yolu"nun geçtiği kanyon, tapınakları ve kaya yazıtlarıyla tarihi anlamda büyük önem taşıyor.
ÇATAK KANYONU / KASTAMONU
Kastamonu'nun en önemli turistik mekanlarından biri olan Çatak Kanyonu merkeze 7 kilometre uzaklıkta yer alır. Deniz seviyesinden 900 metre yükseklikteki kanyon gözlem noktasına 6 kilometrelik araç ve 1 kilometrelik dağ yürüyüş parkurunu takip ederek ulaşılabiliniyor. Gözlem noktasından kilometrelerce uzanan kanyonu gözlemlemek ziyaretçilere düşler ülkesindeymiş hissi yaşatıyor. Kanyon, Çatak Köprüsü'nün 1-2 km altından başlayıp Nalbantoğlu Köyü'nde durarak İnönü'ye kadar kesintisiz uzanıyor.
IHLARA VADİSİ / AKSARAY
Tarihi kaynaklarda adı Peristremma olarak geçen Ihlara vadisi; Bitki örtüsü, kiliseleri ve şapelleriyle doğanın, tarihin, sanatın ve kültürün bir araya geldiği nadide yerlerden biridir. Aksaray'ın Güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde yer alan Ihlara Vadisi, dünya kanyonları arasında da önemli bir yere sahiptir. 18 km uzunluğunda, yaklaşık 150 metre derinliğinde, 200 metre genişliğinde ve yaşanabilir bir bölgeye sahip olan Ihlara Vadisi, diğer kanyonlardan farklı olarak bir zamanlar insanların yaşadığı dünyadaki en büyük kanyon olarak karşımıza çıkar.
Buradaki yaşamın ana kaynağı Ihlara Vadisi'ni şekillendiren ve vadiye hayat veren Melendiz Nehri olduğunu söyleyebiliriz. Vadiyi çevreleyen kayaların kolaylıkla oyulmasıyla oluşturulan yüzlerce kilise ve kaya oymaları, Ihlara Vadisi'ni dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline dönüştürmüştür.
Kapadokya'nın başlangıç noktası olan Aksaray'da yerli ve yabancı turistler özellikle gün doğumunda sıcak hava balonlarıyla seyahat ederken muhteşem vakitler geçiyor. Turistler, Ihlara Vadisi ve Selime Katedrali'nin kuşbakışı manzarasının yanı sıra bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerine de hayran kalıyor diyebiliriz.
SAPADERE KANYONU / ANTALYA
Antalya'nın Alanya ilçesinin doğusundaki Sapadere köyünde yer alan Sapadere Kanyonu 750 metre uzunluğunda ve yaklaşık 400 metre yüksekliğindedir. Sapadere Çayı çıkışında yer alan kanyon, yürüyüş parkurları ve dinlenme alanlarının yapımıyla ilgi çekici bir turizm alanı ve müthiş bir doğa harikasıdır. Alanya'nın yaz sıcağından kaçıp biraz serinlemek isteyenlerin uğrak noktası haline gelen Sapadere Kanyonu, görülmeye değer bir doğal oluşumdur.
KAPIKAYA / ADANA KANYONU
Adana'nın Karaisalı ilçesi sınırları içindeki Kapıkaya köyünde bulunan Kapıkaya Kanyonu, Adana'ya 72 km, Karaisalı ilçe merkezine 5 km mesafede yer alıyor. Yaklaşık 200 metre yüksekliğindeki kanyonun ortasından Niğde-Ulukışla kaynaklı Çakıt Çayı'nın aktığı biliniyor. Kapıkaya Kanyonu yürüyüş, uçurum tırmanışı ve fotoğrafçılık tutkunlarının mutlaka görmesi gereken muhteşem bir doğal güzelliktir. 7.250 metre yürüyüş parkuruna sahip kanyonun 400 metre yakınında güvenlik önlemi olarak korkuluklar da bulunuyor.