Her yıl düzenli olarak festivallerinin yapıldığı ve tatmak isteyenlerin Türkiye’nin dört bir yanında gelip lezzetine doyamadığı ‘’Çubuk Turşusu’’ coğrafi lezzetler arasına adını yazdırmış durumda.
Çubuk turşusu el emeği ile evde yapılarak ninelerimizin sayesinde eşsiz bir tada ulaşıyor.
PEKİ ÇUBUK TURŞUSUNUN SUYUDA FAYDALI MIDIR?
Çubuk turşusunun suyu turşu kurulum işlemi bittikten sonra turşunun içinde bulunan besin kaynaklarının fermantasyonla kurulan meyvelerin özü suya karışıyor. Çubuk turşusunun içerisinde bulunan sarımsak, tuz, sirke, karabiber, defne yaprağı, dereotu gibi birçok doğal meyve ve sebzeler turşunun aromasını ve suyunu ortaya çıkarıyor. Uzmanlar tarafından da onaylanan bu faydalı turşu suyu kas kramplarını gideriyor, vücudun güçlü kalmasını sağlıyor, kilo vermede yardımcı oluyor, ayrıca kanser hücrelerine de karşı savaşan birebir içecekte olması en büyük faydaları arasında gösteriliyor.
PEKİ ÇUBUK TURŞUSUNU ÜNLÜ YAPAN NE?
Çubuk turşusu tamamen doğal olarak yapıldığı için ayrı bir yere sahip. Nesiller boyu aktarılan bu eşsiz lezzet ev yapımı olmasıyla da ayrıca katıksız üretilmesi nedeniyle de ünlüdür. Yiyen kişilerin ise diğer turşulara nazaran eşsiz bir tat olduğu ifade edilmiştir.
EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ NEDİR?
Çubuk turşusunun en büyük özelliği ise tamamen organik doğal olarak ev yapımı olması. Yani annelerimiz tarafından el lezzetleri ile yapılması Anadolu lezzeti olması katıksız olması en büyük özelliklerindendir.
PEKİ ÇUBUK’TA KAÇ ÇEŞİT TURŞU VARDIR?
Çubuk’ta 30 çeşitten fazla turşu kurulup ticareti yapılmaktadır. Çubuk’un turşu çeşitleri ise şöyle: Salatalık Turşusu, Acur Turşusu, Ahlat Turşusu, Bamya Turşusu, Biberiye Turşusu, Brokoli Turşusu, Dağ Eriği Turşusu, Domates Turşusu, Ezme Turşusu, Fasulye Turşusu, Havuç Turşusu, Karışık Turşu, Karnabahar Turşusu, Kelek Turşusu, Kozalak Turşusu, Lahana Turşusu, Mürdüm Eriği Turşusu, Pancar Turşusu , Patlıcan Turşusu, Pezik Dal Turşusu, Alıç Turşusu, Ahlat Turşusu, Sarımsak Turşusu, gibi turşu çeşitleri vardır.
ÇAĞRI ARCAKLIOĞLU