Konya'nın Selçuklu ilçesinde, 4 Temmuz 2015 tarihinde açılışı yapılan ve Selçuklu’nun en büyük şehir parklarından biri olan Kelebekler Vadisi Parkı içindeki Kelebek Evi, hem mimarisi hem de sunduğu benzersiz deneyimlerle yerli ve yabancı turistleri Konya'ya çekiyor. Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan bu proje ile kelebekler, koruma altına alındı.
KELEBEK ŞEKLİNDE ÖZEL TASARIM
Binlerce farklı türde kelebeklerin uçuştuğu yapı, Londra merkezli Arup mimarlık şirketi tarafından kelebek şeklinde tasarlandı. Bu benzersiz yapı 2018 yılında Türkiye’nin En İyi Mimari Tasarım ödülünü kazanarak önemli bir başarıya imza attı.
ORTAM SICAKLIĞI ZİYARETÇİLERE ZOR ANLAR YAŞATIYOR
Kelebek Evi, 7 bin 600 metre karelik alanda, tropikal bitkilerle donatılmış ve çeşitli kelebek türlerine ev sahipliği yapan bir koruma alanıdır. İç mekan, yıl boyunca 26 derece sabit sıcaklık ve yüzde 80 nem oranı ile korunmaktadır. Özellikle kış aylarında üşüyen ziyaretçiler, alana girdikleri andan itibaren üzerlerindeki ince kıyafetlerle dahi terlemektedirler. Bu sıcaklık, yaz aylarında daha da çekilmez bir hal almaktadır. Aynı zamanda tropikal ortamda, bin 200 metre karelik bir uçuş alanında kelebeklerin yaşam döngüsünü gözlemleme fırsatı veriyor. Ziyaretçiler, kelebeklerin tırtıl aşamasından pupaya, son olarak da ergin evresine kadar tüm yaşam süreçlerini yakından inceleyebiliyor.
BİLİMSEL ETKİNLİKLERİN DÜZENLENDİĞİ ALANLAR
Kelebek Evi'nde ayrıca, bilimsel etkinliklerin düzenlendiği Kelebek Müzesi, Böcek Müzesi ve Doğa Eğitimi Sınıfı gibi önemli alanlar da bulunuyor. Özellikle öğrencilere yönelik olarak mantar, kuş, böcek ve sürüngenler üzerine eğitimler düzenleniyor.