Türkiye'de e-ticaretin yaygınlaşması ve dijital alışverişin kolaylaşması, ticareti hızlandırırken beraberinde yeni sorunları da gündeme getirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 yılında giyim enflasyonu yüzde 32 artış gösterdi. Bu artış, yalnızca ekonomik etkiler yaratmakla kalmadı, aynı zamanda alışveriş bağımlılığı olarak bilinen ‘onyomani’ sorununu da gün yüzüne çıkardı.
UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI KADA TEHLİKELİ
Alışveriş bağımlılığı, bireylerin yalnızca ihtiyaçlarını karşılamaktan ziyade, duygusal tatmin veya mevcut duygusal sorunlarından kaçmak için alışveriş yapmalarına neden olan bir davranış bozukluğu olarak bilinmektedir. Uzmanlara göre, onyomani, uyuşturucu bağımlılığı kadar tehlikeli olabilen, bir bağımlılık türüdür.
SOSYAL MEDYA İLE YAYGINLAŞTI
Alışveriş bağımlıları, alışveriş sırasında geçici bir mutluluk hissi yaşarken, bu durumun ardından suçluluk, pişmanlık ve kaygı gibi duygularla karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar ise özellikle sosyal medyanın alışveriş bağımlılığının yayılmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Türkiye, sosyal medyada en fazla vakit geçiren ülkelerden biri olarak kayıtlara geçti. Hızlı moda akımı ve sosyal medya influencerları, insanların ihtiyacı olmadığı halde bir ürünü satın alma isteğini tetikliyor. Dönemsel indirimler, özel kampanyalar ve alışveriş festivalleri, onyomaninin etkisini artırıyor.