"Türkiye Uyuşturucuyla Mücadele Raporu"nda yer alan verilere göre, uyuşturucuya bağlı ölümler yeniden arttı ve ölümlerin yarısından fazlasında metamfetamin etkisi olduğu belirtildi. Uyuşturucu ile mücadelede karşılaşılan en ciddi sorunlardan birine işaret ederken, metamfetaminin Türkiye’deki uyuşturucu ölümleri üzerindeki etkisi de dikkat çekiyor.
TÜRKİYE'DE UYUŞTURUCU KULLANIMI CİDDİ BOYUTTA
Raporun detaylarında, 2023 yılı içerisinde Türkiye’de meydana gelen 300 doğrudan uyuşturucu bağlantılı ölümün 278’inin Türk vatandaşları olduğu ifade edildi. Bu ölümler arasında, doğrudan metamfetamin kaynaklı ölümlerin sayısı 49 olarak kaydedilirken, çoklu madde kullanımı nedeniyle meydana gelen ölümlerle birlikte metamfetaminin yer aldığı vaka sayısı 148’i buldu. Bu durum, uyuşturucu kullanımının ciddi boyutlara ulaştığını ve metamfetaminin artan bir tehdit haline geldiğini gösteriyor.
BAĞIMLILIK TEDAVİSİNDE DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ
Bağımlılık tedavisi için yapılan başvurularda da dikkat çeken bir değişim yaşandı. Sağlık kurumlarına yapılan başvuruların toplamda 360 bini geçtiği, bunların 180 bininin ilk kez başvuru yapan kişilerden oluştuğu belirtiliyor. Özellikle metamfetamin bağımlılığına ilişkin başvuruların 130 bini aştığı ifade edilirken, eroin tedavisine başvuranların sayısında bir azalma olduğu gözlendi.
Bu gelişme, Türkiye’de uzun yıllar boyunca başat uyuşturucu madde olan eroinin yerini hızla metamfetamine bırakmaya başladığını ortaya koyuyor. Metamfetamin, bağımlılık tedavisi başvurularında ikinci sıraya yükselerek eroinin önündeki en büyük tehdit haline geldi.
TÜRKİYE'DE KENEVİR ÜRETİMİNDE ARTIŞ GÖRÜLDÜ
Raporda, Türkiye’deki uyuşturucu kaçakçılığı ve yakalamalarına dair de önemli bilgiler yer aldı. Metamfetamin ile ilgili olarak, son yıllarda hava yolu ile gerçekleştirilen yakalamalar arasında, Meksika kaynaklı ve Asya ülkelerinden (özellikle Filipinler, Çin ve Malezya) gelen metamfetamin sevkiyatlarına dair veriler dikkat çekti.
Son olarak, raporda Türkiye’de yasal kenevir üretiminin de arttığı vurgulandı. 2023 yılındaki yönetmelik değişiklikleriyle birlikte, kenevir ekilen alanlar 6 bin dekarın üzerine çıkarak lif ile tohum üretimi 700 tona yaklaştı. Kenevir üretiminin yaygınlaşması, özellikle sanayi ve tıbbi kullanım alanlarında daha fazla üretimin önü açılmış durumda.