Suriye’de başlayan yeni süreçte Türkiye, hem siyasi hem de ekonomik açıdan yeni modeller geliştirmek için hazırlıklara başladı. Türkiye modeli, siyasi anlamda gündeme gelirken, ekonomik ilişkilerin yeniden yapılandırılması için çeşitli öneriler masaya yatırılıyor.
Uluslararası fonlar ve bazı Avrupa Birliği ülkeleri şimdiden Suriye’nin yeniden inşası ve kalkınması için harekete geçti. Türkiye’de de bu sürece katkı sağlamak amacıyla Suriyeli iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar yapılarak stratejik adımlar planlanıyor.
GİRİŞ ÇIKIŞ MODELİ DÜZENLENEBİLİR
AK Parti ve hükûmet kaynakları, geçici koruma statüsü altında bulunan Suriyelilerin Türkiye’den çıkış yaptıktan sonra yeniden ülkeye giriş yapamadıklarına dikkat çekti. Bu durumun ekonomik faaliyetleri ve ticareti olumsuz etkilediği belirtilirken, bu sorunun çözümü için giriş-çıkışlarda esneklik sağlayacak yeni bir modelin gündeme gelebileceği ifade edildi.
AK Parti kaynakları, ticaret yapmak isteyen Suriyeliler için belli bir süre sınırı konulabileceğini ve bu konuda ilgili bakanlıkların çalışmalara başladığını belirtti. AK Parti kaynakları tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ekonomik olarak Suriye ile bağlarımızın güçlenmesi lazım. Suriye’den Türkiye’ye veya Türkiye’den Suriye’ye mal ve hizmet akışının sürdürülebilir bir şekilde sağlanması için giriş-çıkışlara yönelik yeni bir sistem geliştirilmeli. Bu konuda gelen talepleri değerlendiriyoruz.”
Suriye’nin yeniden inşa sürecine yönelik uluslararası düzeyde büyük yatırımların planlandığı belirtilirken, Türkiye’nin de bu süreçte ön alması gerektiği vurgulandı. Kaynaklar, “Suriye’nin tamamında yeniden bir ihya dönemi başlayacak. Uluslararası fonlar ve yatırımcılar bu sürece yoğun ilgi gösteriyor. Türkiye’nin, özellikle Halep gibi ticaretin merkezi olan bölgelerde ağırlığını artırması kaçınılmaz. BM Kalkınma Fonu’ndan aktarılacak kaynaklarla birlikte Türkiye’nin ekonomik faaliyetlerde güçlü bir aktör olması gerekiyor” açıklamasında bulundu.