Türkiye’de internet hizmetleri hem yavaşlığı hem de yüksek maliyetiyle dikkat çekiyor. Son yıllarda yapılan zamlarla birlikte internet ücretleri yüzde 300’e varan artışlar gösterirken, sunulan hizmetin kalitesi ödediği bedeli karşılamıyor. Türkiye, dünya genelinde ortalama 85 Mbps olan internet hızının ancak yarısına sahipken, mobil internet hızında da 111 ülke arasında 46.37 Mbps hızla 58. sırada yer alıyor.
DÜNYANIN EN YAVAŞ İNTERNETLERİNDEN BİRİ
Speedtest Küresel Endeksi verilerine göre, Türkiye sabit geniş bant internet hızında 42.90 Mbps ile Venezuela, Güney Afrika ve Bangladeş gibi ülkelerin gerisinde kalarak 161 ülke arasında 106. sırada bulunuyor. Bununla birlikte, Türkiye’de 100 Mbps internet hizmetine aylık ortalama 483 TL ödeniyor.
"SUDAN UCUZ" TARTIŞMASI
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın, internetin damacana sudan ucuz olduğunu belirten açıklamaları kamuoyunda tepki çekmişti. Önal, dört kişilik bir ailenin aylık su masrafının 600-800 TL arasında olduğunu ifade ederek, “İnternet tarifeleri sudan ucuz” demişti. Ancak Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin verilerine göre, 2023 yılında bir sabit hat, ev interneti ve dört mobil aboneliği olan dört kişilik bir ailenin aylık iletişim maliyeti 745 TL’ye, en çok kullanılan tarifeler dikkate alındığında ise 2.350 TL’ye kadar yükseldi. Yıllık toplam iletişim harcaması ise 28 bin 200 TL’ye ulaştı.