Türk siyasi tarihine damga vuran isimlerden biri olan İsmet İnönü; asker, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci cumhurbaşkanı olarak ülkeye hizmet etti. 24 Eylül 1884’te İzmir’de doğan İnönü, 1903 yılında Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn’dan birincilikle mezun olarak Osmanlı ordusuna katıldı. I. Dünya Savaşı’nda Kafkasya ve Filistin cephelerinde çarpışan İnönü, 1920 yılında Anadolu'ya geçerek Kurtuluş Savaşı’nda önemli görevler üstlendi. I. ve II. İnönü Muharebelerindeki başarısından ötürü kendisine "İnönü" soyadı verilen İsmet İnönü, Mudanya Mütarekesi ve Lozan Antlaşması’nı da Türk heyeti adına imzaladı.

Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye'nin ilk başbakanı olarak görev yapan İnönü, 1938'de Atatürk'ün vefatının ardından cumhurbaşkanı seçildi ve 1950 yılına kadar bu görevde kaldı. Çok partili döneme geçişte önemli bir rol oynayan İnönü, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) genel başkanı olarak 27 Mayıs 1960’tan sonra ülkenin ilk koalisyon hükümetini kurarak Türkiye’nin siyasi çeşitliliğine öncülük etti.

Polatlı 1926 SK, Tepecikspor Maçına Tüm Polatlı'yı Çağırıyor! Polatlı 1926 SK, Tepecikspor Maçına Tüm Polatlı'yı Çağırıyor!

TÜRKİYE'NİN SİYASET SAHNESİNDE DERİN İZLER BIRAKTI 

Cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye’yi II. Dünya Savaşı’ndan uzak tutma başarısı gösteren İnönü, ülke içindeki ekonomik ve toplumsal sıkıntılarla da yüzleşti. Bu dönemde eğitimde atılım yapılarak Köy Enstitüleri kuruldu, sanat alanında ise "Harika Çocuklar Yasası" ile İdil Biret ve Suna Kan gibi yetenekli çocukların desteklenmesi sağlandı.

1973 yılında vefat eden ve kendisine CHP Kurultayı tarafından “Millî Şef” ünvanı verilen İnönü, ardında derin izler bırakarak Türk siyasi hayatında silinmez bir yer edindi.

16 yıl 11 ay süren başbakanlık göreviyle Türkiye Cumhuriyeti’nin en uzun süre görev yapan başbakanı olarak hatırlanan İnönü, özellikle barışçıl dış politika ve demokrasiye geçiş sürecindeki öncü rolüyle anılmaya devam ediyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN