Türk Uzay Ajansı (TUA) ile ABD merkezli Axiom Space, Türk uzay sanayi ekosistemine yönelik önemli bir adım atarak iş birliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, Türk uzay sanayisi için potansiyel tedarik zinciri fırsatlarını araştırmayı ve belirlemeyi amaçlıyor.

TUA’dan yapılan açıklamaya göre, iş birliği kapsamında Türkiye’nin uzay sanayi ekosistemi, kurulması planlanan Axiom Uzay İstasyonu ve diğer Axiom Space projelerinde aktif bir rol oynayacak. Anlaşma, uzay teknolojisi, havacılık, tekstil, malzeme bilimi, ileri üretim, iletişim ve yaşam bilimleri gibi geniş bir yelpazede karşılıklı iş birliğini içeriyor. Bu kapsamda, iki taraf arasında bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı.

Projenin temel hedeflerinden biri, Türkiye’nin genç nüfusunu uzay faaliyetlerine dahil ederek geleceğin astronotlarını, mühendislerini, bilim insanlarını ve liderlerini yetiştirmek. Ayrıca, iş birliği ile uzay endüstrisinin sürdürülebilirliği desteklenecek ve diğer endüstrilerde inovasyon fırsatları oluşturulacak.

ORTAK HEDEFLER

Açıklamada, TUA ve Axiom Space arasındaki iş birliğinin temel hedefleri arasında, “Araştırma ve keşfetme amacıyla kullanılabilecek bir laboratuvar kurmak. Mikro yerçekimi ortamından yararlanan üretim tesisleri oluşturmak. Derin uzay görevleri için uzay malzemelerini test etmek ve teknolojileri doğrulamak için bir platform sağlamak. Alçak Dünya yörüngesinde (LEO) ulaşım, lojistik ve diğer hizmetler için bir merkez inşa etmek. İletişim ve gözlem için yeni platformlar geliştirmek. Profesyonel astronotlar için bir eğitim alanı oluşturmak” yer aldığı ifade edildi.

Bu hedefler doğrultusunda, Türkiye’de belirli modüllerin ortak üretilmesi hedeflenirken, bu çalışmanın Türk uzay sanayii için önemli kazançlar sağlayacağı ve sektörün uluslararası boyutta güçlenmesine katkı sunması amaçlanıyor.

Apple TV ve Apple TV+ Arasındaki Fark Nedir? Apple TV ve Apple TV+ Arasındaki Fark Nedir?

İş birliğine ilişkin açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye olarak, uzay teknolojileri alanında uluslararası iş birlikleriyle güçlü bir konuma doğru ilerlediklerini kaydetti. Kacır, Axiom Space ile imzalanılan bu Mutabakat Zaptı’nın Türk uzay sanayii için bir kilometre taşı olmanın yanında aynı zamanda bilim, teknoloji ve yenilikçi üretim kabiliyetlerimizi dünyaya tanıtma fırsatı olduğunu belirtti.

BAKAN KACIR’DAN ‘MARKA’ VURGUSU

Bu iş birliğinin, Türkiye’nin küresel uzay ekosistemindeki rolünü güçlendirecek ve genç nesillerimizin uzaya olan ilgisini artırarak, onları bu büyük vizyonun birer parçası yapacağını söyleyen Kacır, şu ifadeleri kullandı:

“Her iki tarafın da kabiliyetlerini ortak bir paydada birleştirdiği bir sinerji doğacak. Uzay teknolojisi, havacılık, tekstil, malzeme bilimi, ileri üretim, iletişim ve yaşam bilimleri gibi pek çok alanda karşılıklı iş birliğini beraberinde getirecek. Türkiye, gerçekleştireceğimiz projelerle, yakın zamanda yıllık 1 trilyon dolara erişecek küresel uzay ekonomisinden daha fazla pay alacak. Havacılıkta muazzam bir ivme yakaladık. Uydu teknolojilerinde sayılı ülkeler arasına girmemizi sağlayacak projeler gerçekleştirdik. Atacağımız bu adımlarla uzay teknolojilerinde yeni kazanımlar elde etmeyi hedefliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürdürdüğümüz Milli Teknoloji Hamlesi ile ülkemizin elde ettiği üretim ve mühendislik kapasitesinin böylesine önemli projelerde yer alması, teknolojik bağımsızlığımızı destekleyecek ve Türkiye’nin uzay alanında bir marka haline gelmesine katkı sağlayacak. Bu önemli birlikteliğin ülkemiz ve insanlık için hayırlı olmasını diliyorum."

Kaynak: İHA