Atacar, Türkiye'de buğday üretiminin yaklaşık 2.9 milyon işletmede gerçekleştirildiğini ve bu üretimin 15 milyon civarında insan için geçim kaynağı olduğunu vurguladı. Buğday tüketiminin ise ülkemizin tüm nüfusunu ilgilendiren bir konu olduğunu belirtti.

Atacar, Türkiye'de buğday tarımının büyük ölçüde kuru kıraç koşullarda yapıldığını, bu nedenle verimin düşük kaldığını ve buğday üreticisinin gelirinin diğer ürün üreticilerine göre daha az olduğunu ifade etti. Bazı bölgelerde buğday üretiminin alternatifsiz olduğunu da ekledi.

BAZI BÖLGELERİMİZDE BUĞDAY ÜRETİMİNİN ALTERNATİFİ BULUNMAMAKTADIR

Günsel Grup sahibi Tuncer Tufan Atacar şu ifadelere yer verdi; Buğday üretimi yaklaşık 2.9 milyon işletmede yapılmakta olup 15 milyon civarında insan için geçim kaynağı olmaktadır. Tüketim açısından ise ülkemizin tüm nüfusunu ilgilendirmektedir. Ülkemizde buğday tarımı büyük ölçüde kuru kıraç koşullarda yapıldığı için verim düşük ve dolayısıyla buğday üreticisinin geliri diğer ürün üreticilerine göre daha azdır. Ayrıca bazı bölgelerimizde buğday üretiminin alternatifi bulunmamaktadır.

TÜRKİYE’NİN ÜLKEMİZİN BUĞDAY ÜRETİMİ İÇ TÜKETİMİ KARŞILAMAYA YETERLİDİR

Buğday üretimi ülkemizin hemen hemen her noktasında olup tarla ürünleri içerisinde ekiliş alanı ve üretim miktarı bakımından ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde ekili alanların yüzde 51 de buğday edilmektedir. Son 20 yılda buğday Ekim alanlarında fazla bir değişim görülmemektedir. Dekardan alınan verim 250-270 kg arasındadır. Ayrıca ürünü doğru beslediğimiz takdirde verim artacaktır. Buğday ekili alanların yaklaşık yüzde 19’da makarnalık buğday yetiştirilmektedir. Türkiye’nin ülkemizin buğday üretimi iç tüketimi karşılamaya yeterlidir. Ancak bazı yıllar gerek kötü hava koşulları gerek süne kımıl ve bambul zararlıları dolayısıyla buğday kalitesinde düşmeler yaşanabilmektedir.

Kamu-İş'ten MEB'e sert eleştiri: "Büyük sorunlarla eğitim öğretime başladık" Kamu-İş'ten MEB'e sert eleştiri: "Büyük sorunlarla eğitim öğretime başladık"

HER KOŞULDA SAHADA ÇİFTÇİMİZ İLE EL ELE OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Buğday ürününden elde edilen un bulgur makarna nişasta insan beslenmesinde buğday bitkisinin sapları ise kağıt karton sanayisinde ve hayvan beslenmesinde kullanılır. Dünyada ve özellikle ülkemizde özellikle buğday üretiminde herhangi bir nedenle azalma olduğunda gerek ekmek fiyatları veya gerekse undan yapılan gıda maddelerinin fiyatları yükselerek doğrudan herkesi etkilemektedir. Bu nedenle her ülke için buğday üretimi açısından yeterli olmak ve stoklarda yeterince bugday urunu bulundurmak stratejik bir önem arz etmektedir. Buğday veriminde en önemli faktörlerden biride kuşkusuz yüksek vasıflı tohum kullanımıdır. Ülkemizde 1 kişinin beslenmesi için ortalama yıllık 225 kg buğday gerekli olduğu düşünülürse 85 milyon nüfusumuz için 19.2 Milyon ton buğdaya ihtiyaç vardır. Buğday kendine döllenen bir bitki olması nedeniyle kullanılan tohumluğun 5 yılda bir değiştirilmesi gerekmektedir. Genel olarak konuya değinirsek çiftçimizi her alanda desteklemeli ve her koşulda yanlarında olmalıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ekilmedik bir karış toprak bırakmadan üretmek üretmek üretmek. Her koşulda sahada çiftçimiz ile el ele olmaya devam edeceğiz. Geleceğimiz tarım.

Muhabir: KARDELEN ÇIKMAZ