Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, 2023 yılında ülkede en fazla ölüm nedeni yüzde 33,4 ile dolaşım sistemi kaynaklı hastalıklar olarak belirlendi. Bu hastalıkları %15,0 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, yüzde 13,2 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. Dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin detayları incelendiğinde ise yüzde 42,4'ünün iskemik kalp hastalıkları, yüzde 24,1'inin diğer kalp hastalıkları, %18,6'sının ise serebro-vasküler hastalıklardan kaynaklandığı görüldü.

Tümörden Kaynaklı Ölüm Sayısı Artıyor (1)

EN ÇOK ÖLÜME NEDEN OLAN TÜMÖRLER BELLİ OLDU

En çok ölüme yol açan tümör türleri arasında gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğer tümörlerinin önemli bir yer tuttuğu belirlendi. İyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölümlerin yüzde 29,2'si gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümörlerinden kaynaklanırken, yüzde 7,7'si kolon ve lenfoid/hematopoetik kötü huylu tümörlerdi.

Ankara’da sıra dışı düğün: Tır şoförü gelin, kendi aracını süsledi Ankara’da sıra dışı düğün: Tır şoförü gelin, kendi aracını süsledi

TÜMÖR ÖLÜM ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL TUNCELİ OLDU

TÜİK'in verilerine göre, iyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölüm oranının en yüksek olduğu il yüzde 22,0 ile Tunceli olarak belirlenirken, bu ilin yüzde 21,0 ile Ardahan, yüzde 20,9 ile Erzurum ve yüzde 20,6 ile Van illeri takip etti. En düşük ölüm oranının ise yüzde 3,4 ile Adıyaman'da olduğu görüldü. Hatay yüzde 3,5, Kahramanmaraş yüzde 4,1 ve Gaziantep yüzde 8,8 ile sıralandı.

Uzmanlar, her tümörün kanser olmadığını kötü huylu tümörlerin eğer tedavi edilmezse veya tedaviye geç kalınırsa konsere dönüşeceğini belirtiyorlar. Uzmanlar, kanserin Türkiye ve dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayarak erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirtiyor ve sağlık sorunları yaşayan bireylerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalarını öneriyor.

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ