Son yapılan araştırmalara göre, 6-10 yaş grubundaki çocuklar arasında en çok tercih edilen sosyal medya platformu YouTube olurken, TikTok ikinci sırada yer alıyor.

ÇOCUKLARIN SOSYAL MEDYA TERCİHİ TEHLİKE SAÇIYOR 

11-15 yaş grubunda da benzer bir durum söz konusu. YouTube en popüler platform olmayı sürdürürken, Instagram ikinci sırayı alıyor. Genel olarak, 6-15 yaş aralığındaki çocukların yüzde 66,1'i sosyal medya kullanıyor. Yaş grupları incelendiğinde, 6-10 yaş grubunda bu oran yüzde 53,5, 11-15 yaş grubunda ise yüzde 79'a yükseliyor.

Sosyal medya kullanan çocukların yüzde 37,1'i hafta içi, yüzde 49,5'i ise hafta sonu günde iki saat veya daha fazla vakit harcıyor.

Kullanılan sosyal medya platformları arasında YouTube yüzde 96,3 ile en yüksek kullanım oranına sahipken, Instagram yüzde 41,5, TikTok yüzde 21,4 ve Snapchat da yüzde 21,4 ile takip ediyor.

İLK TERCİH VİDEO İZLEME

İnternetin en yaygın kullanım amacı video izlemek (yüzde 83,9) olarak belirlenirken, ödev yapma ve çevrimiçi derslere katılma amacıyla interneti kullanan çocukların oranı yüzde 75, oyun oynama amacıyla kullananların oranı ise %72,7 olarak tespit edildi. Ayrıca, çocukların yüzde 72,6'sı sosyal medyada gezinmek için interneti tercih ediyor.

Akıllı telefon kullanım oranı yüzde 76,1 iken, kendi telefonuna sahip çocukların oranı yüzde 43,9, kendi bilgisayarına sahip olanların oranı ise yüzde 35,7 olarak kaydedildi.

Düzenli olarak telefon kullanan çocukların yüzde 32,6'sı her 30 dakikada bir telefonlarına baktıklarını ifade ederken, yüzde 30,6'sı uyumadan önce son kontrolü telefonlarıyla yapıyor.

Şehit Aybüke öğretmen mezarı başında dualarla anıldı Şehit Aybüke öğretmen mezarı başında dualarla anıldı

ÇOCUKLARIN YÜZDE 70'İ OYUN OYNUYOR 

Oyun oynama alışkanlıkları da dikkat çekici. Çocukların yüzde 74'ü oyun oynadığını belirtirken, erkek çocuklarının yüzde 82,8'i, kız çocuklarının yüzde 64,8'i oyun oyuyor. 

Düzenli oyun oynayan çocuklar arasında yapılan bir değerlendirmeye göre, yüzde 46,3'ü ebeveynlerinin fazla oyun oynadığını düşündüğünü ifade ediyor.

KİTAP OKUMA ORANI DÜŞÜYOR 

Ekran başında geçirilen sürenin çocukların sosyal yaşamı üzerindeki etkileri de önemli. Araştırma sonuçlarına göre, çocukların yüzde 34,4'ü ekran başında daha fazla zaman geçirdiği için daha az kitap okuduğunu belirtirken, yüzde 33,3'ü daha az ders çalıştığını ve yüzde 25,5'i ailesiyle daha az vakit geçirdiğini ifade etti.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK