Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Bosna Hersek’teki Osmanlı dönemi eserlerinin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla başlatılan “Evliya Çelebi'nin İzinde: Bosna Hersek'te Osmanlı Eserleri Projesi”ne destek veriyor. Saraybosna Büyükelçiliği himayesinde 2024 yılında başlatılan proje kapsamında, Bosna Hersek’in kültürel ve tarihsel mirasının tanıtılması hedefleniyor.

ULUSLARARASI SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİ'NE DONANIM DESTEĞİ

Proje kapsamında, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) için teknik donanım desteği sağlanarak, Bosna Hersek’in kültür ve turizmine katkı sağlamak amacıyla bir üretim atölyesi kuruldu. Atölye, tarihi ve kültürel mirası tanıtmak için çeşitli materyallerin üretileceği bir merkez olarak faaliyet gösterecek.

Başkentte ürküten görüntü! Başıboş köpekler çocuk parkını istila etti Başkentte ürküten görüntü! Başıboş köpekler çocuk parkını istila etti

Bosna Hersek’in sahip olduğu tarihi zenginliklerin tanıtılmasına yönelik olarak, Osmanlı dönemi eserleri başta olmak üzere önemli kültürel noktalar tespit edilerek ziyaret rotaları oluşturuldu. Bu noktalar için bilgilendirici içerikler hazırlandı ve güzergahlar dijital platformlara aktarılacak. Ayrıca, projeyle birlikte bir internet sitesi kurularak, tanıtım materyalleri geniş kitlelere ulaştırılacak.

TANITIM MATERYALLERİ İÇİN EKİPMAN DESTEĞİ

TİKA, projenin tanıtım faaliyetlerini desteklemek amacıyla, harita, tişört, kupa, hatıra eşya ve benzeri tanıtıcı ürünlerin üretimi için gerekli ekipmanları temin etti. Bu destek, projede elde edilen bilgilerin daha geniş bir kitleye ulaşmasına ve Bosna Hersek’in kültürel mirasının korunmasına katkı sağlayacak.

“Evliya Çelebi'nin İzinde: Bosna Hersek'te Osmanlı Eserleri Projesi”, yalnızca Bosna Hersek’in kültürel ve tarihsel varlıklarının tanıtılması için değil, aynı zamanda ülkenin ekonomisinin ve turizminin canlandırılması açısından da büyük önem taşıyor. Ayrıca, projeyle istihdamın artırılması ve beyin göçünün azaltılması hedefleniyor.

2003 yılında kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS), günümüzde 40 farklı ülkeden yaklaşık 2.450 lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisine ev sahipliği yapıyor.

Kaynak: İHA