Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Moğolistan’ın Ulanbator kentinde bulunan 29. İşitme Engelliler Okulu’nun öğrenci yurdunda çocukların gelişimine katkı sunmak amacıyla özel gelişim odaları kurdu.
ÇOK SAYIDA KATILIM SAĞLANDI
Projenin açılış törenine, Türkiye’nin Ulanbator Büyükelçisi Başak Genç Yüksel, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Ali Özgün Öztürk ve Ulanbator Koordinatörü Ali Muslu, Moğolistan Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Batjargal Handjav, Ulanbator İl Eğitim Müdürlüğü Engelli Öğrencilerden Sorumlu Müdürü Sarankhuu Gombosuren ve yerel yetkililer katıldı.
Törende konuşan Moğolistan Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Batjargal Handjav, Türkiye’nin Moğolistan’daki eğitim sektörüne sağladığı katkıların büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Handjav, TİKA’ya projeye sundukları destek için teşekkür ederken, bu tür projelerin ülkenin kalkınma hedefleriyle paralel olduğunu ve eğitim alanındaki iyileştirmelere önemli katkı sağladığını ifade etti.
ÖNEMLİ MESAJLAR VERİLDİ
Türkiye Ulanbator Büyükelçisi Başak Genç Yüksel ise konuşmasında, öğrencilerin işaret diliyle kendilerini ifade etmelerinin önemine değindi. Yüksel, TİKA tarafından sağlanan sıcak yurt ortamının özellikle kırsal bölgelerden gelen öğrenciler için büyük bir destek olduğunu belirterek, çocukların gelişerek özgüvenli bireyler olmalarını temenni etti. Ayrıca, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Moğolistan’daki 1 Haziran Çocuk Bayramı’nı kutladı.
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz ise, projenin öğrenci yurdunda kalan çocukların duyusal ve motor becerilerinin gelişimine katkı sağlayacağını belirterek, TİKA’nın Moğolistan’daki projeleriyle eğitim ve öğretim süreçlerine destek olmaya devam edeceğini ifade etti ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
YAKLAŞIK 900 PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ
1964 yılından bu yana işitme ve konuşma engelli öğrencilere eğitim veren 29. İşitme Engelliler Okulu, 253 öğrenciye eğitim veriyor ve bunlardan 130’u okulun yurdunda kalıyor. TİKA’nın desteğiyle hem kız hem de erkek öğrenci yurtlarında kurulan çocuk gelişim odaları, öğrencilerin bireysel gelişimlerini desteklemeyi, boş zamanlarını verimli geçirmelerini sağlamayı ve teknoloji bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. Bu odalar, çocuklara sıcak ve destekleyici bir ortam sunarak kendilerini daha rahat ifade etmelerine yardımcı oluyor.
TİKA, Moğolistan’daki faaliyetlerine 1994 yılında Türk Anıtları Projesi ile başlamış olup, bugüne kadar eğitimden sağlığa, altyapıdan kültürel mirasın korunmasına kadar birçok alanda yaklaşık 900 projeyi hayata geçirmiştir.