Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Gezginç, 2024 yılı itibarıyla yapılan üretime dair açıklamalarda bulundu. Gezginç, geçen yıl üretimlerinin yaklaşık 300 bin ton olduğunu, bir önceki yıl ise 390 bin ton üretim gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu yıl ise 346 bin tonluk bir hedefle ekimlerin tamamlandığını ifade etti.

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM ARTTIRMA HEDEFİ 

TİGEM, Türkiye’nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 17 işletmesiyle, bitkisel ve hayvansal üretimi artırmayı hedefliyor. Bu işletmeler, tohumluk, fidan ve fide gibi ürünlerde araştırma ve geliştirme faaliyetleri de yürütüyor. Gezginç, TİGEM'in toplamda 3,5 milyon dekar arazi üzerinde tarım yaptığını ve Türk çiftçisine özellikle hububat tohumu sağlamak amacıyla her yıl 1 milyon dekar alanda ekim gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu yıl da 1 milyon 27 bin dekar alanda ekimlerin tamamlandığını vurguladı.

TİGEM'in 45 farklı hububat çeşidi kullandığını belirten Gezginç, bu çeşitlerin 6'sının makarnalık buğday, 24'ünün ekmeklik buğday ve 9'unun arpa olduğunu ifade etti. 2024 yılında bitkisel üretimde kuraklık nedeniyle düşüş yaşandığını ancak buna rağmen üretim hedeflerinin büyük ölçüde karşılandığını aktardı. Gezginç, tohum satışlarında ise bir önceki yıla göre yüzde 21'lik bir artış olduğunu ve bu alanda pazarın lideri olduklarını belirtti.

İYİ TARIM SERTİFİKALI ÜRETİM 

Gezginç, TİGEM'in Türk tarımının sigortası olarak görev gördüğünü ifade ederek, ürettikleri her materyalin çiftçilerin bir sonraki yıl kullanabileceği tohumlara dönüştüğünü söyledi. TİGEM'in 2019 yılından bu yana tüm üretim alanlarında "iyi tarım sertifikalı" üretim yaptığını ve bu sertifikalı arazilerin Türkiye’deki toplam arazilerin yüzde 57’sini oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, TİGEM'in sulama sistemlerinde yalnızca basınçlı sulama yöntemleri kullandıklarını, kuraklık ve aşırı yağışlara karşı da hazırlıklı olduklarını ifade etti.

Erkan Sözeri: Oyuncularım elinden gelenin fazlasını yaptı Erkan Sözeri: Oyuncularım elinden gelenin fazlasını yaptı

Gezginç, Türkiye'nin tarımında iklim değişikliğinin etkilerinin takip edildiğini, kuraklığa dayanıklı tohum çeşitlerinin üretimlerinin yüzde 40'ını oluşturduğunu ve bu sayede olası olumsuz hava koşullarına karşı önlem aldıklarını söyledi. TİGEM’in, ülkenin tarımsal üretiminin sürekliliği açısından önemli bir rol oynadığını belirten Gezginç, halkın Türkiye’nin kendine yeterliliği konusunda hiçbir şüphe duymamasını istedi.

Son olarak, TİGEM'in Türkiye'nin en büyük tarım işletmesine sahip olduğunu ve Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nin tek parça olarak dünyanın en büyük tarım işletmesi olduğunu dile getiren Gezginç, her türlü olumsuz duruma karşı üretimi destekleyecek kapasiteye sahip olduklarını vurguladı.

Kaynak: İHA