Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD), Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı kapsamında Çankırı’ya çıkarma yaptı. Türkiye’nin farklı illerinden gelen 110 gazeteci, hem çalıştaya katılmak hem de kentin tarihini, kültürünü ve gastronomisini keşfetmek amacıyla Çankırı’da buluştu. Programın ilk durağı Çankırı Valiliği oldu.
"TÜRKİYE'DE EN TEMİZ HAVAYA SAHİP ŞEHİRLERDEN BİRİ"
TİGAD heyeti, etkinlik öncesinde Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar’ı makamında ziyaret etti. Vali Taşolar, Çankırı Valiliği Birlik Salonu’nda gazetecilerle bir araya gelerek şehrin tarihi, ekonomik yapısı ve doğal zenginlikleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Gazetecileri Çankırı’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Vali Taşolar, şehrin az bilinen yönlerine dikkat çekerek, kente dair şu ifadeleri kullandı:
“Çankırı, Türkiye’de en temiz havaya sahip şehirlerden biri. Ancak bu pek bilinmiyor. Burada ağaçların az olması, toprakta yüksek oranda tuz bulunmasından kaynaklanıyor. Toprağı kazdığınızda hemen tuza ulaşıyorsunuz. Tuz ve güneş ışığının etkisiyle havada doğal bir temizleyici sistem oluşuyor ve bu da Çankırı’nın havasını çok daha temiz hale getiriyor" ifadelerini kullandı.
"ÇANKIRI BELEDİYESİ, İÇ TURİZMİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇABA SARF EDİYOR"
Sanayi konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Vali Taşolar, Çankırı’nın tarım ve hayvancılık kenti olarak görülmesine rağmen sanayi açısından da güçlü bir şehir olduğuna vurgu yaparak, “Çankırı’nın ihracatı, ithalatını yaklaşık yüzde 260 oranında karşılıyor. Burada büyük sanayi kuruluşları var ve işsizlik problemi neredeyse yok denecek kadar az. Çankırı’da mavi yaka işçi alım kapasitesi oldukça yüksek. Göreve başladığımda ‘Biri benden iş isterse ne yapacağım?’ diye düşünmüştüm. Ancak sanayi kuruluşlarının bana, ‘500 kişiye kadar iş sözü verebilirsiniz’ dediğini duyduğumda gerçekten şaşırmıştım" şeklinde konuştu.
Çankırı’nın turistik değerlerinden de bahseden Taşolar, “Tuz Mağarası, şehrin en dikkat çekici turistik noktalarından biri. Eminim sizler de burayı gezerken keyif alacaksınız. Çankırı Belediyesi, özellikle iç turizmi geliştirmek adına büyük çaba sarf ediyor. Umuyorum ki bu ziyaretinizde Çankırı’nın güzelliklerini keşfeder ve keyifli anılarla dönersiniz" ifadelerini kullandı.
"ÇANKIRI HALKI CEPHEYİ BESLEMİŞTİR"
TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel de yaptığı konuşmada Çankırı’nın tarihsel önemine vurgu yaptı. Emir Karatekin’in 1074 yılında Çankırı’yı fethetmesiyle birlikte kentin tarih sahnesinde önemli bir yer edindiğini belirten Geçgel, “Çankırı, o günden bu yana herhangi bir işgal görmemiştir. Anadolu topraklarında huzur ve barış içinde yaşamaya devam etmiş, hatta Kurtuluş Savaşı sırasında buradan cepheye mühimmat ve destek gönderilmiştir. Çankırı halkı, adeta cepheyi beslemiştir. Bu da kentin tarih boyunca ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor" dedi.
"ÇANKIRI'NIN TARİHİ DEĞERLERİ ÖN PLANA ÇIKARTILMALI"
Çankırı’nın kültürel mirasına da değinen Geçgel, “Emir Karatekin ve Çankırı’nın diğer tarihi değerleri, daha fazla ön plana çıkarılmalı. Bozkırın değerleri gün yüzüne çıkmalı ve hak ettiği değeri görmelidir” diye konuştu.
HEDİYE TAKDİM EDİLDİ
Konuşmaların ardından TİGAD Kurucu Başkanı İzzet Aydın, Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar’a anı niteliğinde bir hediye takdim etti.