Termiye Tirmis nasıl yapılır? Termiye Tirmis malzemeleri neler? Termiye Tirmis nedir? Merak edenler için açıklayalım; Ürdün, Lübnan, Suriye, Yunanistan, Mısır, İsrail gibi Akdeniz ülkelerinin ortak lezzetleri arasında yer alan baklagiller sınıfından aynı adı taşıyan otsu bir bitkinin tohumlarından elde edilen Tirmiş, yoğun çalışmaların ardından başlıyor.

Tirmis, Türkiye'nin farklı bölgelerinde acı bakla, şarküteri fasulyesi, kurt fasulyesi, mısır fasulyesi, Konya ve Isparta bölgelerinde ise termiye gibi farklı isimlerle yenir. Görünümü kendine has bir tada sahip olan ve her yaştan insanın severek tükettiği mısır tanelerine benzemektedir.

Selen Görgüzel'in eski eşi Yılmaz Bektaş kimdir kaç yaşında? Yılmaz Bektaş ne iş yapıyor eşi kim? Selen Görgüzel'in eski eşi Yılmaz Bektaş kimdir kaç yaşında? Yılmaz Bektaş ne iş yapıyor eşi kim?

Tirmiş, genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ve Antalya halkı tarafından atıştırmalık olarak tüketilen bir baklagil türü. Sarı renkli olan kekiğin ince bir kabuğu vardır ve kolayca soyulabilir. Tirmizî'nin hazırlanışı kısaca şu şekildedir: İhtiyaç duyulana kadar baklagillerden alınan Tirmizî, kaynatıldıktan sonra temiz suda bekletilir. Kaptaki su yaklaşık her gün kadardır, yaklaşık on gün sonra tirmus kültürden geçerek tüketime hazır hale gelir. Şeffaf dış kabuğu çıkarılıp içindeki sarı kısım yenilebilir. Tuzlanarak yenir. Tirmişin tamamının hazırlanmasına da “tatlandırma” denir. Tirmis sadece evde üretilip tüketilmiyor, aynı zamanda çarşıda tirmişçi denilen seyyar satıcılar tarafından da satılıyor. Tirmişçi, tirmişini yumuşatarak çarşıda alışveriş şeytanıdır. Misket limonunun aroması olan tirmis geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Halk arasında bu günün kurt avlama işlevi gördüğüne ve üşümeye iyi geldiğine inanılıyor.

Editör: ÖMER YILDIZCI