TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Laszio Köver'in baş başa görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Kurtulmuş, iki ülke arasındaki ilişkilerin başlangıcının 100. yılı dolayısıyla Türkiye ve Macaristan'da kültür yılı ilan edildiğini hatırlatarak, “Türkiye-Macaristan arasındaki ilişkiler, özellikle son dönemde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın yakın işbirlikleri, dostlukları çerçevesinde mesafe kaydetmiştir. Stratejik ortaklık seviyesindeki ilişkilerimiz, geçtiğimiz yıl aralık ayında Sayın Cumhurbaşkanı'nın Macaristan'a yapmış olduğu gezi sırasında geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine çıkartıldı” ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş, iki ülke arasında 4 milyar dolar olan ticaret hacminin 6 milyar dolara çıkmasını beklediklerini kaydederek, “Bu alanda çalışmaları destekliyoruz. Başta savunma sanayii olmak üzere sanayi, turizmde çok yönlü olarak ilişkiler devam ediyor. Türkiye ve Macaristan ilişkilerini geliştirme noktasında çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
Kurtulmuş, Macaristan'ın AB dönem başkanlığının Türkiye'nin AB ile ilişkileri bakımından yararlı olacağını ve Türkiye-AB yakınlaşmasına katkı sağlayacağını belirterek, “Yine aynı şekilde bölgemizde barışın sağlanması konusunda, özellikle Rusya-Ukrayna arasında devam eden çatışmanın, gerilimin sona erdirilmesi konusunda da Macaristan'la yakın görüşlere sahip olduğumuzun altını çizmek isterim. Çünkü devam etmekte olan bu savaş, sadece Rusya ile Ukrayna arasında bir gerilim olmanın çok ötesine geçmiş, Rusya ile bütün Avrupa'nın, hatta Rusya ile bütün Batı'nın ortak savaşı haline dönme potansiyeline sahiptir. Bu çerçevede ümit ediyoruz ki her iki ülkeyle de yakın ilişkisi olan bir ülke olarak Türkiye'nin ortaya koyduğu barış perspektifi karşılık bulur, Rusya-Ukrayna gerilimi başta olmak üzere bölgedeki bütün gerilimlerin sona ermesi mümkün olur diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Macaristan Ulusal Meclis Başkanı Köver ise, iki ülkenin güçlü hedeflerinin gerçekleştirilmesi için sadece ticari değil, kültür gibi alanlarda da çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, turizm, kültür, ticaret, bilim ve inovasyon alanında ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade etti. Köver, "AB katılım süreciyle ilgili olarak Macaristan, AB'ye üye ülke devletleri içinde genişlemeyi en çok destekleyen ülkedir. Türkiye'nin AB üyeliğine alınmasını desteklemekteyiz. Uzun bir süreç oldu maalesef. Sadece Türkiye'nin Avrupa'ya değil, Avrupa'nın da Türkiye'ye ihtiyacı bulunmaktadır. AB'nin önündeki zorluklara yetersiz cevaplarını düşünürsek, Avrupa'nın Türkiye'ye daha fazla ihtiyacı olduğunu söyleyebilirim" dedi.