Kurutuluş Savaşı'nda Osmaniye cephesinde savaşan Rahime Hatun'un hayatı google aramalarda araştırılıyor. Peki Rahime Hatun kimdir? Rahime Hatun kaç yaşında? İşte merak edilenler...

Rahime Hatun kimdir?

Osmaniye'nin Kaypak nahiyesi Raziyeler (günümüzdeki adı Kayalı) köyünün Kanlıgeçit mahallesinde 1890 yılında dünyaya gelen Rahime Hatun, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Osmaniye cephesinde savaşan bir kadın kahramandır.

Rahime Hatun, iki evlilik yapmış ve ilk evliliğinden iki kızı, ikinci evliliğinden iki oğlu olmuştur. Oğullarının ikisini de genç yaşta kaybetmiştir.

I. Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu'nun güneyini işgal eden Fransız güçlerine karşı mücadele veren Rahime Hatun, 1920 yılının Şubat ayında, Kanlıgeçit çete reislerinden Hüseyin Ağa'nın Milli Kuvvetlerine katılmaya gönüllü olmuştur.

Cephe gerisinde çalışmayı reddedip, erkeklerle cephede çatışmayı isteyen Rahime Hatun, Yanıkkışla ve Karayiğit köylülerinden oluşan Kırmızı Müfreze'ye onbaşı olarak katılmıştır.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap kimdir nereli? Alpay Azap'ın eşi kim? TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap kimdir nereli? Alpay Azap'ın eşi kim?

Rahime Hatun'un müfrezesi, 1920 Temmuzunda Osmaniye'nin Alibey mahallesinde Fransız karargâhı olarak kullanılan Hacı Ökkeş'in Konağı'na yapılan hücumda görev aldı. Bu hücum sırasında arkadaşlarının tereddüt ettiğini gören Rahime Hatun'un şu sözlerle arkadaşlarını hücuma teşvik ettiği bilinir:

Ben kadın olduğum halde ayakta duruyorum da siz erkek olduğunuz halde yerlerde sürünmekten ve saklanmaktan utanmıyor musunuz?”

Bu çarpışmada karargâh binası ele geçirildi. Rahime Hatun ise binanın önünde vuruldu. Naaşı, Osmaniye'de Sanat Okulu'nun (Endüstri Meslek Lisesi) bulunduğu yerdeki Hacıosmanlı Mezarlığı'na defnedildi. 1962'de Rahime Hatun'un kemikleri okul inşaatı sebebiyle Enver'ül-Hamid Camii (Ulu Cami) haziresine getirildi.

Rahime Hatun'un kahramanlıkları, Osmaniye'nin kurtuluş mücadelesinde önemli bir yer tutmaktadır. Onun cesareti ve fedakarlığı, Türk kadınlarının da Kurtuluş Savaşı'na önemli katkılar sağladığının bir göstergesidir.

Rahime Hatun'un Anısı

Osmaniye merkezinde bir mahalleye ve bir Kız Meslek Lisesi'ne Rahime Hatun adı verilmiştir. Valiliğin girişimiyle Osmaniye Meslek Yüksek Okulu seramik bölümünden Nejdet Sakarya'nın tasarladığı 1,5-2 metre yüksekliğindeki seramik Rahime Hatun Heykeli, 2000 yılında Cebel-i Bereket Vali Binasının bahçesine dikilmiştir. Osmaniye merkezindeki Devlet Bahçeli Meydanı'nın düzenlenmesi sırasında geçici olarak Şehit Halil İbrahim Karaoğlanoğlu Parkı'na yerleştirilen heykel, 2012'de eski Fıstıkçılar Çarşısı yerine inşa edilen meydana taşındı; yeni meydana Rahime Hatun Meydanı adı verildi.

Rahime Hatun'un kahramanlığı, günümüzde de Osmaniye halkı tarafından saygıyla anılmaktadır. Onun adı, Osmaniye'nin bağımsızlık mücadelesinin ve Türk kadınının gücünün simgesi olarak yaşamaktadır.

Editör: ÖMER YILDIZCI