Türkiye’nin bir çok noktasına ulaşım sağlayan YHT’in 2007 yılında çalışmalarına başlanmış ve kısa sürede de vatandaşın kullanımına sunulmuştu. YHT’nin Polatlı üzerinden geçen hattında İğciler köyü istikametinde yetersiz altyapı nedeniyle çiftçiler 15 yıllık büyük bir mağduriyetle karşı karşıya.

Konya hattına giden yol güzergahındaki alt yapı çalışmalarının yetersiz olması nedeniyle bölgede tarımsal faaliyetlerde ciddi bir aksaklık söz konusu. Alanda bulunan tarlalar su baskınları nedeniyle 2007 yılından itibaren hiç kullanılamamakta.  Altyapı yetersizliği nedeniyle Yüksek Hızlı Tren yolu hattının yanında bulunan tarlalarda yağışlar sonrası su birikintisi nedeniyle su göletleri oluşuyor.

Hem cifçinin mağdur olduğu hem de milli servetlerimizden olan mahsüllerimizin bu şekilde hiçe sayılması büyük bir sorun haline geldi. Su altında kalan tarlalarda verim alınamazken ekim işlemi için harcanan emek ve girdi de hiçe sayılıyor. Hukuksal olarak da sürdürülen mücadelede hızlı bir geri dönüş alamayan ve yıllardır alt yapı sorununun giderilmesi için mücadele eden çiftçiler ve köy muhtarı mağduriyetlerinin geldiği son noktayı Polatlı Postası Gazetesi’ne anlattı.

“TCDD ve Devlet yetkililerinin harekete geçmesin bekliyoruz”

İğciler Mahallesi Muhtarı Mehmet Özkara, “Bizim köyümüz hızlı tren güzergahının Konya İstanbul Eskişehir kavşağında bulunan bir alana sahip buradan hem Eskişehir hem İstanbul hem de Konya trenleri bu bölgeden geçmekte bir nevi hızlı tren yol güzergahı istasyon konumuna geldi. Konya hattına giden yol güzergahındaki alt yapı çalışmaları 2007 de başladı 2007’den sonraki süreçte hızlı tren çalışmaları yapılırken normalde yağmurdan gelen sular için alt yapı çalışması yapılmadığı için 2008’den günümüze kadar köylümüzün tarlaları su baskını içinde. 2008-2023 yılları arasında ciddi bir tarımsal kayıp mevcut. Tarımsal kaybımız ile ilgili hukuksal olarak mücadelemiz de devam ediyor ama TCDD bu konu ile ilgili bize bir geri dönüş sağlamadı. Hukuk sürecinin uzun sürmesi nedeniyle yaklaşık 15 yıllık tarımsal alanda kaybımız artarak devam ediyor. Bu konu ile ilgili TCDD’nin ve devlet yetkililerinin harekete geçmesin bekliyoruz.

“300-400 dönümlük bir alan mağdur edilmektedir”

“Yaklaşık olarak burada 300-400 dönümlük bir alan mağdur edilmektedir. Zaman içerisinde demir yolunun ön cephesi ciddi su basınları yaşarken arka cephesi de su altında kalmaya başladı. Demiryolunun iki tarafının da su baskınına maruz kalması demiryolu hattının alt zeminine de zarar vermesi kazalara da sebebiyet verebilir bunun dikkate alınması gerekir. Yetkililerin bu alanları kontrol ederek önlem almasını talep ediyoruz.”

HABER:İLKNUR KILINÇ