Tarkan'ın kaç tane filmi var? Tarkan ilk film hangisi? Tarkan'ın filmlerini kim çekti? Tarkan'ın filminde kimler oynadı? Tarkan'ın filmleri hakkında merak edilenleri sizler için haberimizde derledik...

Tarkan'ın kaç tane filmi var?

Sezgin Burak'ın 1967 yılında çizdiği Tarkan çizgi romanı, halk arasında büyük ilgi görmesi nedeniyle yapımcıların da ilgisini çekti. Bu ilgiden dolayı 1969 yılında Ertem Eğilmez'in yapımcılığında ilk Tarkan filmi çekildi. Tunç Başaran'ın yönettiği bu ilk film uyarlaması ve senaryosunu Sezgin Burak yazdı. Filmde Tarkan'ı canlandıracak oyuncuyu bulmak için yarışma düzenlendi. Pazar günü yapılan yarışmada dönemin popüler yayınlarından Ünal Şahin vatandaş olarak birinci oldu ve başrol oynayacak kişi olarak seçildi. Ancak başrolde bilinmeyen birinin oynayacağı düşünülüyordu ve bu fikir daha sonra rafa kaldırıldı. Ardından Karaoğlan dizisinde Karaoğlan'ı canlandıran ve o dönem kamuoyunda kayıtlara geçen Kartal Tibet'e teklifler yapıldı. Tibet'in yaptığı teklifte Tarkan karakterini kimin oynayacağını kabul ettiğine dair bir yazı buldu.

1969'da gösterime giren ilk film büyük bir başarı elde etti ve ardından devam filmleri geldi. 1970 yılında vizyona giren Tarkan: Gümüş Eyer ve 1971 yılında vizyona giren Tarkan: Viking Blood filmlerinde uyarlanan çizgi romana saygı duyulmuş ve çizgi romanın konu filmleri ele alınmıştır. Ancak son iki film olan Tarkan: Altın Madalyon ve Tarkan: Güçlü Kahraman'ın konusu çizgi romanlardan farklıdır. Mesela Tarkan'ın Güçlü Kahraman adlı çizgi romanında olay Roma İmparatorluğu'nda, film ise Çin'de geçiyor. Ayrıca son iki filmdeki karakterler çizgi romanlardaki karakterlerle örtüşmüyor. Serinin son filmi Tarkan: Güçlü Kahraman'da Wang Yu adında bir karakter bulunsa da çizgi romanlarda böyle bir karakter bulunmuyor.

İlk filmin yönetmenliğini Tarkan Tunç Başaran üstlendi. Sezgin Burak'ın Mars Kılıcı adlı macera romanından uyarlama olan filmin yapımcılığını Ertem Eğilmez üstlendi. Tarkan filmini canlandıracak oyuncuyu bulmak için düzenlenen yarışma kapsamında yarışmayı ödüllü vatandaş Ünal Şahin kazandı. Ancak Başaran ve Eğilmez, o dönem oldukça popüler olan Kartal Tibet'te bilinmeyen bir başrolün genişletilmesi için avukatlık rolü verdi. Çekimler Acar Film Stüdyolarında yapıldı. Bütçesi ve kazancı hakkında bilgisi olmayan bir film bu dönemde büyük ilgi gördü ve filmlerinin devamlılığını sağladı.

Yönetmen koltuğunda Mehmet Aslan'ın oturduğu devam filmi, ilk filmden farklı olarak önceki filmde olduğu gibi Ertem Eğilmez'in yapımcılığını üstlendi. Gümüş Eyer adlı diziden uyarlanan film, çizgi romanlara tam olarak sadık kalınmamış ve bazı senaryo çalışmaları Mehmet Aslan tarafından eklenerek yayınlanmıştır. Kartal Tibet'in yine Tarkan'ı canlandırdığı filmde Kostok rolüne Bilal İnci, Gosha rolüne Eva Bender ve Altar rolüne de Reha Yurdakul atandı. Üstelik Tarkan'ın çocukluğunda Kartal Tibet'in oğlu Kanat Tibet başroldeydi.Acar Film stüdyolarıyla birleşen filmin dağıtımcılığını Arzu Film ve Tuna Film yaptı. 1970 yılında gösterime giren ilk film olması nedeniyle büyük bir başarı elde etti.

Yönetmenliğini Mehmet Aslan'ın üstlendiği filmin yapımcılığını Ertem Eğilmez, Teoman Tümer ve Nahit Ataman üçlüsü üstleniyor. Viking Blood adlı çizgi romandan uyarlanan filmin senaryosunu Sadık Şendil hazırladı. Yine Kartal Tibet'in başrolde olduğu Tarkan: Gümüş Göz filminde Eva Bender ve Bilal İnci başrollerde yer aldı. Bilal İnci, Viking Komutanı Toro rolünü, Eva Bender ise Ursula karakterini canlandırdı. Ayrıca Seher Şeniz, Çin Prensesi Lotus rolüne uygun olduğunu kanıtladı.

Kızılcık Şerbeti'nde Bebek Sahnesi İzleyiciyi Çileden Çıkarttı! Kızılcık Şerbeti'nde Bebek Sahnesi İzleyiciyi Çileden Çıkarttı!

1 Kasım 1971'de gösterime giren film, Ören Film Stüdyoları'nda hazırlandı ve Acar Film Stüdyoları'nda seslendirildi. Tarkan Viking'e Karşı Yurt dışında gösterime giren film yeniden gösterime giriyor. Yılmaz Şeytan'la birlikte çift tırnak da DVD olarak satılıyor.

Yapım şefliğini Mehmet Aslan'ın yönetmeni Ertem Eğilmez'in üstlendiği film 1972 yılında gösterime girdi. Altın Madalyon ödülünü kazanan filmin senaryosunu önceki filminde olduğu gibi Sadık Şendil yazdı. Tibet Kartalı'nın Tarkan'ının yeniden canlandırıldığı filmde Eva Bender yine Gosha karakterini canlandırdı. Kamran Usluer'in Attila rolünü, Zeki Alasya'nın Vandal Kralı'nı, Halit Akçatepe'nin Kulke'yi, Birsen Ayda'nın Vandal Prensesi'ni, Pakize Suda'nın ise Honoriya'yı canlandırdığı yapımda. Ören Film Stüdyoları'nda üretilen ve Bükey Film Stüdyoları'nda gösterilen film serisinin dördüncü filmidir.

Yönetmenliğini Mehmet Aslan'ın yaptığı, yapımcılığını Nahit Ataman'ın üstlendiği film, ismine rağmen Güçlü Kahraman çizgi roman senaryosuna rağmen Mehmet Aslan çizgi roman bağlantılarımız arasında yer aldı. Tüm dizide olduğu gibi Tarkan, Kartal Tibet'in hayatından yeniden çıkıyor. Wang Yu karakterini Hakkı Koşar, Kulke karakterini Halit Akçatepe, Alonya karakterini Hülya Darcan, Ulu Gökçe karakterini ise Reha Yurdakul canlandırmıştır. Yeni Film stüdyolarında renklendirilen ve Ar Film stüdyolarında seslendirilen film, 1 Kasım 1973'te gösterime girdi ve serinin son filmi oldu.

Editör: ÖMER YILDIZCI