Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan "İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik" kapsamında, iki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazileri tarımsal amaçlı olarak sezonluk kiraya verilecek. Bu düzenlemeyle, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olan kullanılmayan tarım arazileri, bakanlık tarafından belirlenecek usullerle kiraya sunulacak. 

AK Parti Polatlı İlçe Teşkilatı’ndan ABB AK Parti Grup Vekiline ziyaret: Belediye hizmetleri masaya yatırıldı AK Parti Polatlı İlçe Teşkilatı’ndan ABB AK Parti Grup Vekiline ziyaret: Belediye hizmetleri masaya yatırıldı

Kiraya verilecek arazilerin tespiti amacıyla her il ve ilçede bir Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Bu komisyonlar, ekilmeyen arazileri tespit ederek kiralama sürecini yönetecek. 

Tarım Platformu Sözcüsü Serap Baysal “Çiftçilere Daha Fazla Destek Sağlanmalı”  (2)

"KİRALAMA YÖNTEMİ SORUN YARATABİLİR" 

Tarım Platformu Dönem Sözcüsü Serap Baysal, Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi’ne yaptığı özel açıklamalarda, bu yeni düzenlemenin çeşitli sorunları beraberinde getirebileceğini belirtti. Baysal, ekonomik nedenlerle işlenmeyen verimli arazilerin ihale yoluyla kiraya verilmesinin birçok yeni anlaşmazlık doğurabileceğine dikkat çekerek, şu soruyu gündeme getirdi: “İhale usulü kiralama yapılacak tarım arazisinin mahalle ve köy halkına verilmesinde öncelik nasıl tespit edilecek?” 

Baysal, ekilebilir arazilerin kiraya verilmesi yerine çiftçilere daha fazla destek sunulması gerektiğini savundu. Tohum, mazot, gübre ve sulama desteği sağlanarak üreticilerin kendi arazilerini işleyebilmelerinin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Baysal, aksi takdirde, yeni mağduriyetlerin ve anlaşmazlıkların ortaya çıkabileceğini ifade etti. 

"DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU’DA HUSUMETLERE NEDEN OLABİLİR" 

Baysal, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hala güçlü aşiret yapılarının ve aileler arası husumetlerin bulunduğunu hatırlatarak, ekilmeyen arazilerin başkaları tarafından kiralanmasının ciddi sorunlar yaratabileceği konusunda uyardı. “Bir başkasının gelip benim tarlamı ekmesi, komşular arasında ciddi anlaşmazlıklara ve hatta kavgalara dönüşebilir” dedi.  

"KOOPERATİFLEŞME VE ÜRETİCİ DESTEKLERİ ARTIRILMALI" 

Serap Baysal, ayrıca çiftçilere yeterli desteğin sağlanması durumunda üretimin artacağını, gıda fiyatlarının düşeceğini ve enflasyonun kontrol altına alınabileceğini belirtti. Baysal, devletin gübre, elektrik ve mazot gibi destekleri güçlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, kooperatifleşmenin önemine değindi.  

"Tarlalardan ürünler ucuz fiyata alınırken, marketlerde bu ürünler çok daha pahalıya satılıyor. Bu konuda yapılabilecek bir düzenleme, kooperatifleşmenin desteklenmesi olabilir. Kooperatifleşme süreci, tarlada üretilen ürünlerin maliyetin çok altında satılmasını önleyecektir. Zaten çiftçiler, üretimlerini zararına satmak zorunda kalıyorlar ya da ürünlerini tarlada bırakıyorlar. Bu durum enflasyonu daha da artırıyor. Oysa ki, devletin doğrudan üreticiden alım yapması ve aracıların devre dışı bırakılması, hem üreticinin hem de tüketicinin faydasına olacaktır. Böylelikle kooperatifçilik modeli sayesinde daha sağlıklı, ucuz ve kolay erişilebilir gıdalara ulaşmak mümkün olur.” 

Muhabir: SEMA TÜRKEL