Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 yılında evinin önünde arabasına yerleştirilen bombayla suikaste kurban gideli 31 yıl oldu. Mumcu suikasti,  günümüzde de aydınlatılmış değil. 

Uğur Mumcu

UĞUR MUMCU KİMDİR?

22 Ağustos 1942 tarihinde Kırşehir'de doğan Uğur Mumcu, Türk gazeteci, araştırmacı ve yazar olarak tanınıyor. Hayatı, 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde meydana gelen suikast sonucu trajik bir şekilde son buldu. Arabasına konulan bombanın patlaması nedeniyle Mumcu hayatını kaybetti. Uğur Mumcu'nun ailesi, annesi Nadire Mumcu ve babası tapu kadastro memuru Hakkı Şinasi Mumcu'dan oluşuyordu. Dört kardeşin üçüncüsü olarak dünyaya gelen Mumcu'nun evliliğinden eşi Şükran Güldal Mumcu (Homan) ile bir oğlu (Özgür Mumcu) ve bir kızı (Özge) bulunmaktaydı.Anısını yaşatmak amacıyla ailesi tarafından Ekim 1994'te "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı" adında bir vakıf kuruldu. Eşi Şükran Güldal Mumcu, 23. Dönem TBMM'ye İzmir milletvekili olarak girmiş ve 10 Ağustos 2007 - 7 Haziran 2015 tarihleri arasında TBMM başkanvekilliği görevini üstlenmiştir. Uğur Mumcu'nun ağabeyi ve İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Ceyhan Mumcu, Uğur Mumcu ile ilgili yaptığı röportajları "Kardeşim Uğur Mumcu" adıyla bir kitapta bir araya getirmiştir.

TÜM RÖPORTAJLAR TEK BİR KİTAPTA BİRLEŞTİRİLDİ 

Kardeşi̇m Uğur Mumcu

UĞUR MUMCU'NUN BAŞARILI  EĞİTİM YAŞAMI 

Ankara Devrim İlkokulunda ilköğretimini tamamlayan Uğur Mumcu, ortaöğrenimini Ankara Bahçelievler Deneme Lisesinde sürdürdü. Aktif bir öğrenci olarak bilinen Mumcu, 1961 yılında avukatlık eğitimine başlayarak Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 1965 yılında mezun oldu. Öğrencilik yıllarında, henüz genç bir öğrenci olarak, 26 Ağustos 1962 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan "Türk Sosyalizmi" başlıklı makalesi ile Yunus Nadi Ödülü'nü kazandı. 1963 yılında Hukuk Fakültesi öğrenci derneği başkanlığına seçildi. Ayrıca, 1969-1972 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde İdare Hukuku Profesörü Tahsin Bekir Balta'nın asistanı olarak görev yaptı.

Uğur Mumcu-1

BAŞARILARLA DOLU GAZETECİLİK YILLARI 

Yeni Ortam gazetesinde köşe yazarlığına başlayan Uğur Mumcu, 1975 yılından itibaren Cumhuriyet gazetesinde "Gözlem" başlıklı köşesinde düzenli olarak yazmaya başladı. Aynı dönemde Anka Ajansında da görev almaktaydı. 1975 Mart'ında kaleme aldığı makalelerinden oluşan "Suçlular ve Güçlüler" adlı kitabını yayımladı. Aynı yıl, Altan Öymen ile birlikte hazırladıkları Süleyman Demirel'in yeğeni Yahya Demirel'in hayalî mobilya ihracatını konu edinen "Mobilya Dosyası" adlı kitapları da okurla buluşturdu. 1977 yılından sonra yazılarını sadece Cumhuriyet gazetesi için kaleme alan Mumcu, "Gözlem" başlıklı köşesinde 1991 yılının kasım ayına kadar aralıksız olarak yazdı. 1977’de "Sakıncalı Piyade" ve "Bir Pulsuz Dilekçe" adlı kitapları yayımlandı. Bir sonraki yıl, "Sakıncalı Piyade" adlı eserini Rutkay Aziz ile birlikte tiyatroya uyarladı ve oyununu Ankara Sanat Tiyatrosu'nda tam 700 kez sahneledi. 1978’de ise ünlü kişilerin yaşam öykülerini ve siyasi geçmişlerini güldürü öğeleriyle anlattığı "Büyüklerimiz" adlı kitabı okuyucularla buluştu. 1991 yılında İlhan Selçuk ve yaklaşık seksen Cumhuriyet gazetesi çalışanıyla birlikte gazeteden ayrıldıktan sonra bir süre işsiz kalan Uğur Mumcu, 1 Şubat - 3 Mayıs 1992 tarihleri arasında Milliyet gazetesinde yazdı. Ancak, Cumhuriyet gazetesindeki yönetim değişikliği üzerine 7 Mayıs 1992'de tekrar Cumhuriyet'e döndü.

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara'da bulunan evinin önünde, arabasına konulan C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu gerçekleşen suikaste kurban giderek hayatını kaybetti.

Haber: Tuğba Akkesen 

Editör: Tuğba Akkesen