Her yıl 10 Aralık'ta kutlanan Dünya İnsan Hakları Günü; insanlığın ortak değerlerini, özgürlükleri ve adalete olan bağlılığını vurgulayan anlamlı bir gün olarak tarihte öne çıkıyor. Bu gün, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 10 Aralık 1948 yılında kabul edilen Evrensel İnsan Hakları Bildirisi'nin yıl dönümü olarak belirlenmiştir. Bu bildiri, tüm insanların doğuştan sahip olduğu temel hakları ve özgürlükleri güvence altına alarak, insan haklarına saygı ve koruma konusundaki uluslararası taahhütleri içermektedir. Paris'teki Genel Kurul Oturumunda, 6 sosyalist ülke bu ilkelerin bazılarının "Burjuva sınıfından olan insanların sınıf çıkarını koruduğu ve işçi sınıfının egemen sınıflarla uzlaşmak zorunda bırakacağı" gerekçesiyle çekimser kalmıştı. Bildiri, bu çekimser ülkeler ile Suudi Arabistan ve Güney Afrika Birliği dışında kalan ülkelerin oylarıyla kabul edildi.
İnsan Hakları Günü, dünya genelinde çeşitli etkinliklerle ve kampanyalarla kutlanmakta, insan haklarına dikkat çekmek ve bu hakları savunmak amacıyla çeşitli platformlarda toplantılar düzenlenmektedir. Her yıl belirlenen tema, o yılın öne çıkan insan hakları sorunlarına odaklanmayı amaçlamaktadır.
İnsan hakları, her bireyin sahip olduğu temel değerlerdir
Dünya İnsan Hakları Günü'nün temel amacı, insan haklarının evrensel, bölünmez ve eşit olduğunu vurgulamak, bu hakları korumak ve ihlallerle mücadele etmek için küresel bir dayanışma oluşturmaktır. İnsan hakları, ırk, cinsiyet, din, dil, milliyet ve diğer ayrımcılık unsurlarına bakılmaksızın her bireyin sahip olduğu temel değerlerdir. Bu haklar, bireylerin yaşam hakkını, özgürlük ve güvenliği, düşünce özgürlüğünü, eğitim hakkını, adil yargılanma hakkını ve daha birçok temel hakkı içermektedir. Ancak, Dünya İnsan Hakları Günü aynı zamanda dünya genelinde günümüzde de devam eden insan hakları ihlallerine ve adaletsizliklere de ışık tutmaktadır. Savaşlar, çatışmalar, yoksulluk, ayrımcılık ve baskılar, birçok bölgede insan haklarına yönelik tehditler oluşturmaktadır. Bu nedenle bu özel gün, sadece insan haklarının kutlanması değil, aynı zamanda bu hakların savunulması ve korunması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini hatırlatmaktadır.
insan haklarına saygı, insan onuruna olan bir borcumuzdur
Dünya İnsan Hakları Günü, bireylerin, toplulukların ve devletlerin insan haklarına saygı göstermelerini teşvik ederek, daha adil, özgür ve eşit bir dünya hedefine doğru bir adım daha atmaktadır. Herkesin katkısıyla, insan hakları ihlallerinin son bulduğu, adaletin hakim olduğu bir dünya umudunu taşıyoruz. İnsan haklarına verilen değer, sadece bir günle sınırlı kalmamalı, her gün hayatımızın bir parçası olmalıdır. Çünkü, insan haklarına saygı, insan onuruna olan bir borcumuzdur ve bu borcu ödemek hepimizin sorumluluğundadır.
"insan haklarına saygı temelinde huzurlu bir gelecek diliyorum"
Ankara Valisi Vasip Şahin, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü yazılı açıklama ile şu şekilde kutladı: "İnsanların yaratılıştan gelen haklarını uluslararası ölçekte koruma altına alma ihtiyacından hareketle kabul edilen Dünya İnsan Hakları Gününün 75. yılında, Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında büyük bir vahşetin yaşandığı, İsrail saldırıları sonucu çoğunluğu çocuk ve kadın 16 bini aşkın Filistinli masum sivilin katledildiği bugünlerde maalesef dünya pek de iyi bir imtihan verememektedir.Bu düşüncelerle İnsan Haklan Günü'nün, başta Filistin olmak üzere dünyanın her yerindeki mazlum ve mağdur insanlar ve tüm insanlık için daha fazla huzur, güven, hürriyet ve adalet dolu günlerin yaşanmasına vesile olmasını temenni ediyor, 10 Aralık Dünya İnsan Haklan Gününü kutluyor, insan haklarına saygı temelinde huzurlu bir gelecek diliyorum." ifadelerini kullandı.
Vali Vasip Şahin’in 10 Aralık İnsan Hakları Günü Mesajı;
— T.C. Ankara Valiliği (@AnkaraValiligi) December 9, 2023
…”Aziz Milletimiz, dünyanın neresinde olursa olsun, zulme, haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı çıkmayı şiar edinmiş bir millettir.”.. pic.twitter.com/tUi77hNOdP
Haber: Tuğba Akkesen