Başkentin en eski alışveriş yerlerinden biri olan ve Ulus’ta bulunan Tarihi Suluhan Çarşısı, yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahip. Özellikle evlenmeyi düşünen çiftler, düğün hazırlıklarına başlamadan önce mutlaka Suluhan Çarşısı'na uğruyor. Nikah şekercilerinden çiçekçilere kadar farklı alanlarda birçok esnafa ev sahipliği yapan çarşı, geçmişten günümüze kadar gelen alışveriş kültürünün önemli bir parçası olarak öne çıkıyor. 

Tarihi Suluhan Çarşısı Esnafı Umutsuz “Satışlar Düşük, Maliyetler Yüksek”  (4)

Ancak, son yıllarda yaşanan ekonomik kriz, enflasyon ve döviz kurlarındaki artışlar, Suluhan Çarşısı'nda hizmet veren esnafları da derinden etkiledi. Evlenmeyi planlayan çiftler, artan masraflar ve maliyetler sebebiyle şatafatlı düğünler yerine sade nikah yapmayı tercih etmeye başladı. Bu durum, düğün törenleri için ürün ve hizmet sağlayan esnafların işlerini olumsuz yönde etkiledi. 

Tarihi Suluhan Çarşısı Esnafı Umutsuz “Satışlar Düşük, Maliyetler Yüksek”  (2)

Yıllardır Suluhan Çarşısı'nda esnaflık yapan Ali Bey, yaşanan zorlukları ve piyasanın mevcut durumunu polatlıpostası.com’a yaptığı özel açıklamalarda şu şekilde ifade etti: 

"Düğün sezonu başladı ancak satışlarda artış çok fazla olmadı. Bu ürünlerin hepsi ithal geldiği için devletimiz ürünlere çok büyük vergi koyuyor. Haliyle vatandaşlar da fiyatları çok yüksek buluyor. Maliyetler de yükseldi ve ister istemez dükkân giderleri gibi unsurlarda fiyatları ciddi oranda etkiliyor. Ben Suluhan’da yıllardır esnaflık yapıyorum ve gelin çiçeği, gelin tacı gibi ürünler satıyorum. Gelin çiçeği, gelinlerin olmazsa olmazıdır. Buraya gelen müşterilerde mecbur gelin çiçeği gibi önemli ürünleri alıyorlar ancak. Ürünlerimiz gelir düzeyine göre değişiyor. Eskisi gibi o güzel şatafatlı gelin çiçeklerini satamıyoruz." 

Tarihi Suluhan Çarşısı Esnafı Umutsuz “Satışlar Düşük, Maliyetler Yüksek”  (3)

Altındağ'da Milli maç coşkusu: Dev ekranlarda Hollanda maçı heyecanı Altındağ'da Milli maç coşkusu: Dev ekranlarda Hollanda maçı heyecanı

“MECBUR UCUZ SATMAK ZORUNDAYIZ” 

Gelin çiçeğinde fiyatların ortalama olarak en düşük 200 liradan başladığını ve 1150 liraya kadar çıktığını belirten esnaf Ali Bey, en yüksek fiyata sattığı 1150 liralık gelin çiçeğinin aslında piyasada 2000 lira civarında olduğunu vurguladı ve açıklamalarına şöyle devam etti:  

"Suluhan esnafı olarak bizler de satış yapabilmek için mecburen daha uygun fiyatlara ürün satmaya çalışıyoruz. Ancak yine de insanlara ürünler pahalı geliyor. Bundan 3-4 sene öncesinde yaptığımız satışlarla şu andaki yaptığımız satışlar arasında çok büyük bir fark var. Fiyatlar yüzde 500 civarında arttı. Satış yapamıyoruz. Satış yapmak için ederinden daha az bir fiyat sunsak bile bu fiyatlarda müşteriye ağır geliyor." 

Tarihi Suluhan Çarşısı Esnafı Umutsuz “Satışlar Düşük, Maliyetler Yüksek”  (6)

Esnaf Ali Bey ayrıca, bölgenin belirli bir kesime hitap ettiğini ve esnafların genellikle fiyatları olabildiğince düşük tutarak hızlı satış yapmayı amaçladıklarını belirtti. Mevcut ekonomik koşulların düzelmeyeceğine inandığını söyleyen esnaf Ali Bey, umutsuz olduklarını da sözlerine ekledi. 

Tarihi Suluhan Çarşısı Esnafı Umutsuz “Satışlar Düşük, Maliyetler Yüksek”  (1)

Muhabir: SEMA TÜRKEL