Başkent Ankara’nın Çubuk ilçesine bağlı Melikşah köyünde bulunan tarihi Melikşah Hamamı, yeniden gün yüzüne çıkarılmak üzere kazı çalışmalarına sahne oluyor.

Polatlı Postası İnternet Haber Sitemiz, bu tarihi yapıyı yerinde takip ederek görsellerini kaydetti. Yıllar geçmesine rağmen ilgiyle gezilip görülen bu yapı, tarihi ve kültürel önemini korumaya devam ediyor.

Melikşah Hamamı2

Ankara-Çubuk karayolu üzerinde, Esenboğa’ya 4 km uzaklıkta bulunan bu hamam, 1402 yılında Ankara Savaşı sonrasında Timur tarafından kızı Melikşah adına yaptırıldı. Şifalı olduğu gerekçesiyle Timur tarafından açık havuz şeklinde inşa edilen hamam, tarihi ve kültürel önemi ile yıllar geçmesine rağmen tüm dikkatleri üzerine çekiyor.

1933 yılında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve Başbakan İsmet İnönü tarafından ziyaret edilen hamam, o dönemde Atatürk tarafından temizlettirildiği biliniyor.

Sincan'daki sopalı kavga kamerada! Sincan'daki sopalı kavga kamerada!

ATATÜRK TARAFINDAN ZİYARET EDİLDİ 

Melikşah Hamamı

SONDAJ ÇALIŞMASI SONUCU KURUDU 

Deri hastalıklarına iyi geldiği bilinen hamam, 1979 yılında yapılan sondaj çalışmaları sonucunda suyunu kaybederek kurudu. Ancak, sıcak suyun bulunduğu alanda yapılan yeni sondaj çalışmaları ile su yeniden çıkarılarak olimpik ölçülerdeki bir havuza aktarıldı. Bu olimpik havuz, Ankara Valiliği tarafından inşa edilmiş ve başlangıçta Petrolofisi Genel Müdürlüğü tarafından işletilmiş, daha sonra ise yapılan ihale ile özel sektöre devredildi.

Günümüzde Timur tarafından yaptırılan asıl hamam, yıkıntı halinde bulunuyor. Bu tarihi yapının turizme kazandırılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Anadolu Medeniyetleri Müzesi başkanlığında, AYBÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından kazı çalışmaları başlatıldı.

Melikşah Hamamı3

KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI 

Melikşah Mahallesinde düzenlenen törenle başlatılan kazılarla, ana hamam kompleksinin gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

Yaklaşık 2 bin yıllık Roma dönemi eserlerinden olan Melikşah Hamamı, tarihi şifa merkezi olarak yeniden keşfedilerek, bölgenin kültürel mirasına önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN