Ulus’taki ‘Hallacı Mahmut Türbesi’nin gizemli hikayesi dikkat çekiyor! Ulus’taki ‘Hallacı Mahmut Türbesi’nin gizemli hikayesi dikkat çekiyor!

Kuzey Ege'nin incisi Ayvalık'ın en güzel yeri Cunda Adası sizleri büyülü bir yolculuğa davet ediyor.. Denizin, tarihin ve doğanın buluştuğu bu yerde keyifli bir tatil yapabilirsiniz. Gezerken sizi mest edecek bu adaya ulaşımda oldukça kolay..  Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yer alan Cunda'ya alternatif seçeneklerle yolculuk yapmak mümkün. Şehrinizden otobüsle yolculuk yaptıktan sonra otogardan şehir merkezine giden minibüs veya belediye otobüsleri ile yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Ayvalık ve Cunda seçeneklerimiz var. Adaya İstanbul üzerinden gelmeyi planlıyorsanız ulaşımınızı deniz yoluyla tamamlayabilirsiniz. İDO feribotları ile Bandırma'ya gidip oradan adaya ulaşabilirsiniz.

cundaa2

Cunda adasına ulaşmak için özel araç tercih edeceksiniz. Ayvalık'a geldikten sonra köprüye binebilirsiniz. Bursa - Balıkesir yolundan geliyorsanız Havran - Edremit yoluna devam ederek Burhaniye - Gömeç üzerinden ilçeye ulaşabilirsiniz.  Ada'nın merkezlere uzaklığı ise:

  • Balıkesir merkezden Cunda Adası'na 2 saat,
  • İstanbul'a 7 saat 45 dakika,
  • İzmir'den 2:30,
  • Ankara'dan 8 saat,
  • Bursa'dan 4 saat,
  • Edremit'e 1 saat,
  • Eskişehir'den 5 saat sürüyor.

Özel ulaşımı tercih edenler en doğru rota için Cunda Adası haritasını takip edebilirler.

cundaa

Cunda Adası'nın Zengin Tarihi

Denizci ve haritacı Piri Reis'in Kitab-ı Bahriye'sinde Ayvalık Cunda Adası'nın Yunda Adaları'ndan Galat Adası olduğu sanılmaktadır. Alibey Adası olarak da bilinen bölgenin bu adı, Kurtuluş Savaşı sırasında düşman birliklerine karşı direnen kahramanın adından gelmektedir. Her iki isimle de anılan bölgenin tarihinde "Kokulu Ada" anlamına gelen "Moshonis" ismi de yer alıyor. Alibey yani Cunda adası ve çevresi Britanya Kolumbiyası'nda Ekatonisos olarak adlandırılıyordu. Bu isme karşılık coğrafyacı Strabo'nun açıklamasıyla bölgeye Moshonisia adı verilmeye başlandı. Moshos ismiyle ilgili öne sürülen iki fikirden biri bölgedeki bitkilerden yayılan güzel kokularla ilgili, diğerinin ise antik çağda bölgedeki adalarda yaşayan Moshos isimli korsan olduğu söyleniyor.

cundaaaaaa

Adanın nüfusunu Girit ve Midilli adalarından gelen Türkler oluşturuyor

Zengin bitki örtüsü ve ekosistemiyle tanınan Balıkesir Cunda Adası, Ayvalık Adaları arasında öne çıkıyor. Diğer adaların boş ve çalılarla kaplı olması ve bu adalarda hoş kokulu bitkilerin yetişmemesi, ismin adalarda yaşadığı söylenen korsan Moshos'tan geldiğini kuvvetlendiriyor. Adanın nüfusunu Girit ve Midilli adalarından gelen Türkler oluşturmaktadır. Bu sayede bölgenin yaşlı nüfusu da Rumca ve Rum dillerini biliyor ve kullanıyor. Modern bir köy olarak turistik önem kazanan adaya Yunanlılar Nesos adını veriyor. Kiliseler, manastırlar ve eski Rum evleriyle çevrili bölge ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor. Hayranlıkla ziyaret edilen Rum evleri, iç ve dış mimarisiyle büyüleyici bir manzara yaratıyor. Ayrıca Cunda'nın tarihine katkı sağlayan çeşmeleri ve ünlü Taş Kahve'yi de ziyaret etmeniz şiddetle tavsiye edilir. 1896 yılında Cunda'ya karayolu ulaşımını sağlamak amacıyla köprü yapılarak Ayvalık'ın açık denize kapatılması sağlandı. Bu sayede ulaşım çok daha kolay bir şekilde sağlanır. Adada 8 manastır bulunmaktadır. Manastırların yanı sıra bölgenin en büyük kilisesi olan Taksiyarhis Kilisesi de kapılarını ziyaretçilere açıyor. Bu kilisenin en büyük çanı şu anda Bergama Müzesi'nde sergileniyor.

cundağ

Cunda'nın Eşsiz Adaları ve Seyirlik Yerleri

Cunda adası gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir bölgedir. Tarihi, alışveriş merkezleri ve plajlarıyla her ziyaretçisine keyifli dakikalar yaşatacak durakları bünyesinde barındırıyor. Sembolik yapılar arasında tarihi yel değirmenleri bölgenin en önemli yerlerinden birini oluşturmaktadır. Zamanla popülerliği artan yel değirmenlerinin tarihi 1600'lü yıllara kadar uzanıyor. Bir diğer bilinen yer ise Aşıklar Tepesi. Cunda adasını kuşbakışı izlemek için ideal bir yer olarak da bilinen tepe, turistlerin ilgisini çekiyor. Cunda Adası'nın turistik yerlerinden biri olan Tımarhane Adası, Çamlık Koyu'nun ucunda yer alıyor. Cunda adasında Şeytan Sofrası'nın tepesinde yer alan yapı, ilginç kayalarıyla dikkat çekiyor. Adıyla tatilcilerin ilgisini çekmeyi başaran adaya, Türkler için Taşlı Manastır, Rumlar için ise sığınma adası adı veriliyor. Güvercin Adası da hemen herkesin bildiği ve duyduğu bir yer. Tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan ada, Cunda'nın hemen karşısında yer alıyor. Adını adada yaşayan yabani güvercinlerden alıyor.

cundaaaa

Cunda'ya Gidenler Buralarıda Gezmeli!

Cunda Adası tatil tutkunlarından yoğun ilgi görüyor. Bu ilginin temelinde gezilecek yerlerin çeşitliliği yatmaktadır. Altınova, Ayvalık'ın sayfiye beldelerinden biridir. Tatilcilerin uğrak noktası olan şehir, kamp yapmayı sevenlerin de sıklıkla tercih ettiği bir bölge. Ayrıca sakin karakteri nedeniyle de çok takdir edilmektedir. Cunda Adası'nın bir sonraki turistik bölgesi Burhaniye'dir. Adını 19. yüzyıl Osmanlı Sultanı Abdülhamit'in oğlu Burhanettin'den alan tatil beldesi, halk arasında Kemer olarak biliniyor. Akçay, Gömeç, Dikili ve Bergama Cunda'nın yoğun ilgi gören bölgeleri arasında yer alıyor.

cunda

HABER: SEDEF HIZLI

Editör: Sedef Hızlı