Yaşlı aylığı, engelli aylığı, evde bakım yardımı ve Sosyal Ekonomik Destek (SED) ödemeleri zamlandı. Özellikle Evde Bakım Yardımı'nın 10 bin 125 TL'ye yükselmesi dikkat çekti.
Sosyal Yardım Programlarında Artışlar Yapıldı
Bakan Göktaş, "Türkiye Yüzyılı" vizyonu doğrultusunda sosyal hizmet ve yardımların kapasitesini artırmayı ve yeni hizmet modelleri geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu kapsamda, Ocak ayı memur maaş katsayısındaki düzenlemeyle birlikte sosyal yardım ödemelerinde de artışlara gidildi.
Artan Aylık ve Yardımlar:
Bakan Göktaş'ın açıklamasına göre, sosyal yardım ödemelerinde yapılan artışlar şu şekilde:
- Yaşlı Aylığı: 4 bin 181 TL'den 4 bin 664 TL'ye yükseldi.
- %40-69 Arası Engelli Aylığı: 3 bin 338 TL'den 3 bin 723 TL'ye yükseldi.
- %70 ve Üzeri Engelli Aylığı: 5 bin 7 TL'den 5 bin 584 TL'ye yükseldi. (Burada bir yanlışlık olabilir, önceki tutar daha düşük olmalı, bakanın açıklamasında böyle geçtiği için bu şekilde yazdım.)
- 18 Yaş Altı Engelli Yakını Aylığı: 3 bin 338 TL'den 3 bin 723 TL'ye yükseldi.
- Ağır Silikozis Hastalarının Aylığı: 9 bin 185 TL'den 10 bin 245 TL'ye çıktı.
- Evde Bakım Yardımı: 9 bin 77 TL'den 10 bin 125 TL'ye yükseldi.
- SED (Çocuk Başına Ortalama): 6 bin 360 TL'den 7 bin 94 TL'ye yükseldi.
- Koruyucu Ailelere Çocuk Başına Ödeme (Aylık Ortalama): 10 bin 159 TL'den 11 bin 332 TL'ye çıkarıldı.
Evde Bakım Yardımı'na Özel Vurgu
Bakan Göktaş, evlerinde bakılan tam bağımlı vatandaşlar ve ailelerine yönelik "Evde Bakım Yardımı" ile aylık ortalama 542 bin engelli vatandaşa destek sağlandığını vurguladı. 2025 yılı Ocak-Temmuz dönemi için bu yardımın 10 bin 125 TL'ye çıkarıldığını belirtti. 2024 yılında bu yardım için toplam 54,7 milyar TL ödeme yapıldığını da sözlerine ekledi.
Sosyal Hizmet Modelleri Geliştirilmeye Devam Edecek
Bakan Göktaş, bireyin, ailenin ve toplumsal değerlerin korunması için bütüncül ve adil sosyal hizmet modelleri uygulamaya devam edeceklerini ifade etti. Vatandaşlar arasında hiçbir ayrım yapmadan eşit ve adil hizmet prensibiyle çalıştıklarını ve dezavantajlı durumdaki bireyleri çeşitli hizmet ve sosyal yardım modelleri ile desteklediklerini belirtti. Yeni düzenleme ile artan ödemelerin Şubat ayından itibaren hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacağı müjdesini verdi.