Mamak’ta yaz-kış yüzme keyfi: On ayda 13 bin 900 kişi faydalandı Mamak’ta yaz-kış yüzme keyfi: On ayda 13 bin 900 kişi faydalandı

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), Cumhuriyet’in simgesi olmasının yanı sıra, geçmişte sosyal yaşamı zenginleştiren mekânlarıyla da dönemin en önemli kültürel odaklarından biriydi. 1931 yılında Atatürk tarafından yaptırılan Karadeniz Havuzu, bu mekanlardan biri olarak öne çıkıyordu. AOÇ’nin tarım ve hayvancılıkta modern teknikleri sergileyen bir örnek olarak kurulmasından sadece birkaç yıl sonra, halkın dinlenme ve eğlence ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde inşa edilen Karadeniz Havuzu, Ankara halkına sosyal ve kültürel zenginlik sunmuştu.

BAROK TARZI HEYKELLER İLGİ ÇEKİYORDU 

Atatürk Orman Çiftliği’nin yeşil alanları, hayvanat bahçesi, restoranlar ve özellikle havuzları, kentin önde gelen eğlence ve dinlenme merkezleri arasındaydı. Karadeniz Havuzu; yüzme, su sporları ve etrafındaki güneşlenme alanlarıyla dönemin önde gelen sosyal buluşma noktalarından biri haline gelmişti. Ayrıca, havuz çevresindeki barok tarzındaki heykeller, dönemin estetik anlayışını yansıtarak sanatseverlerin ilgisini çekiyordu.

cKaradeniz Havuzu çevresindeki iki dev çınar ağacı, günümüzde de Atatürk’ün diktiği ilk günkü ihtişamıyla yaşamaya devam ediyor. Havuzun tarihi atmosferi ve peyzajı, devlet büyükleri anıt mezarlığı projesi kapsamında restore edildi. 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN