Trump dönemiyle birlikte, Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin azalacağı öngörüsü de bu durumu destekliyor. Ayrıca, fosil yakıt arzının artacağına dair umutlar, Brent petrol fiyatlarını baskıladı.

Buna ek olarak, Çin ekonomisinde yaşanan zayıf büyüme ve deflasyon endişeleri, küresel petrol talebine yönelik kaygıları artırmış durumda. Çin'de açıklanan son ekonomik veriler, hem Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hem de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentilerin altında kalarak, ekonomideki duraklamanın daha da derinleşebileceğine işaret etti. Çin’in büyük bir petrol tüketicisi olarak rolü göz önünde bulundurulduğunda, bu durum küresel petrol fiyatlarını aşağı çeken bir başka etken oldu. 

Bir Iflas Haberi Daha! Türkiye’nin Önemli Petrol Şirketi Iflas Bayrağını Çekti (2)

CHP lideri Özgür Özel’den çarpıcı açıklamalar: Emekli maaşı asgari ücrete eşit olmalıdır CHP lideri Özgür Özel’den çarpıcı açıklamalar: Emekli maaşı asgari ücrete eşit olmalıdır

TÜRKİYE'DE AKARYAKIT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ 

Brent petrol fiyatlarındaki bu düşüş, dünya genelinde petrol alıcıları için bir rahatlama sağlasa da Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarına aynı şekilde yansımadı. 5 Kasım’da İstanbul Avrupa Yakası’nda benzinin litre fiyatı 42,85 TL iken, bugün itibarıyla bu fiyat 42,89 TL’ye yükseldi.

Benzer bir artış, motorin (mazot) fiyatında da gözlendi. 5 Kasım'da 42,83 TL olan motorin litre fiyatı, şu anda 42,87 TL seviyesine çıktı. Bu artış, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarına yansımamasıyla çelişkili bir durum oluşturuyor.

DOLAR KURU VE AKARYAKIT FİYATLARI 

Petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın yanı sıra, döviz kuru da Türkiye’de akaryakıt fiyatlarını etkileyen bir başka faktör. Son bir haftada dolar kuru büyük bir değişim göstermedi ve genel olarak stabil bir seyir izledi.

Bu durum, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’ye yansıması için olumlu bir zemin hazırlasa da, yerel akaryakıt fiyatlarının hala yükseldiği görülüyor. Uzmanlar, dolardaki istikrarlı seyrin yanı sıra, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye’deki pompa fiyatlarına daha fazla yansıması gerektiğini vurguluyor.

Akaryakıt Fiyatları Güncellendi Benzin Ve Motorin Fiyatlarında Son Durum (2)

KISA VADEDE PETROL PİYASASINDA NE BEKLENİYOR?

Brent petrol fiyatlarının geleceği, özellikle Orta Doğu’daki gelişmelere ve Çin ekonomisinin toparlanma sürecine bağlı olarak şekillenecek gibi görünüyor. Şu anda Brent petrol için 70,75 dolar seviyesi, kısa vadede kritik destek noktası olarak izleniyor.

Eğer bu seviyenin altına inilirse, fiyatların daha da düşmesi mümkün olabilir. Ancak, global ekonomik veriler ve jeopolitik durumlar göz önünde bulundurulduğunda, petrol fiyatlarında dalgalanmaların devam etmesi olasılığı yüksek.

Kaynak: Haber Merkezi