İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, diploma soruşturmasıyla ilgili beklenen açıklamayı yaptı. Üniversite Yönetim Kurulu'nun 18 Mart 2025 tarihli kararıyla, "Araştırma Raporu'nda adı geçen kişi dahil mezun olan 28 kişinin yatay geçiş kararlarının ve bu kararlara dayalı olarak bu kişilerin elde ettikleri mezuniyetlerin ve diplomaların “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptal edilmesine karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Kararın Gerekçesi: Usulsüz Yatay Geçişler
Üniversite açıklamasında, kararın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı'nın raporu doğrultusunda alındığı belirtildi. 1990 yılında İşletme Fakültesi İngilizce programına yapılan yatay geçişlerle ilgili inceleme sonucunda, 38 kişiden 10'unun kaydının daha önce silindiği, geri kalan ve raporda adı geçen İmamoğlu dahil 28 kişinin yatay geçişlerinin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararlarına ve mevzuata aykırı olduğu tespit edildi. Bu nedenle bu kişilerin mezuniyetleri ve diplomaları "yokluk" ve "açık hata" gerekçeleriyle iptal edildi.
YÖK Kararlarına Aykırılık Tespit Edildi
Başsavcılığın üniversiteye gönderdiği yazılarda, söz konusu dönemde KKTC'deki yükseköğretim kurumlarından sadece Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin tanındığına dikkat çekilmişti. Raporda yer alan yazışmalara göre, yatay geçişlerde yabancı üniversitelerin tanınırlık şartı aranmasına rağmen, tanınırlığı olmayan University College of Northern Cyprus'tan (UCNC) yapılan geçişlerin İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı tarafından YÖK kararlarına uygun yürütülmediği anlaşılmıştı.
Başsavcılık Soruşturması Devam Ediyor
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun lisans diplomasının sahte olduğuna dair ihbarlar ve YÖK raporundaki tespitler üzerine "resmi belgede sahtecilik" suçundan soruşturma başlatmıştı. Bu kapsamda İmamoğlu'nun da ifadesi alınmıştı. Başsavcılık, üniversiteden İmamoğlu'nun öğrenim belgelerinin onaylı suretini ve 1990'daki yatay geçişin kabulüne ilişkin işlemleri yapan kişilerin bilgilerini talep etmişti.
Bilgi ve Belgeler İlgili Kurumlara Gönderilecek
İstanbul Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, alınan karar ve dayanağı olan tüm bilgi ve belgelerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na (YÖK) ivedilikle gönderileceği belirtildi. Ayrıca, üniversitenin tüm fakültelerindeki yatay geçişlerle ilgili inceleme ve araştırmaların devam edeceği ve gerekli işlemlerin yapılacağı ifade edildi.