Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde bulunan Ahşap destekli camiiler kategorisine giren Sivrihisar Ulu Camii 13. yüzyılda inşa edilerek günümüze kadar eşsiz yapısını korumuş ve tarihin dokusunu günümüze taşmıştır. Ahşap destekli Sivrihisar Ulu Camii ülkenin kültürel mirasının önemli bir parçasını temsil ediyor. tarihî dokusu, estetik detayları ve dini önemiyle öne Sivrihisar Ulu Camii UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne dahil edildi.

TÜRK İSLAM SANATININ BÜYÜLEYİCİ ÖZELLİKLERİNİN AYNASI

Türk İslam sanatının zarafetini uluslararası arenada yansıtan Sivrihisar Ulu Camii 13. yüzyılda inşa edilmiş Türk İslam sanatının en önemli eserlerinden biridir. Ahşap minberi ve kirişleri, estetik açıdan büyüleyici bir dokusu vardır. Sivrihisar Ulu Camii Türk İslam sanatının ve ahşap işçiliğinin zenginliğini sergilerler. UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesi, bu camilerin önemini ve tarihsel değerlerini uluslararası platformda tanıtma fırsatı sunuyor. Türkiye'nin bu ahşap destekli camileri, sadece dini birer mekân olarak değil, aynı zamanda tarihî ve kültürel mirasın yaşayan şahitleri olarak kabul edilir. Bu camiler, Türk İslam sanatının büyüleyici özelliklerini yansıtırken, ülkenin zengin kültürel çeşitliliğini ve tarihini yansıtma görevini üstlenirler.

KKTC’de asgari ücrete üçüncü zam yapıldı! Yeni tutar 35.188 TL KKTC’de asgari ücrete üçüncü zam yapıldı! Yeni tutar 35.188 TL

SİVRİHİSAR ULU CAMİ NEREDEDİR?

Sivrihisar Ulu Cami, Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Eskişehir şehir merkezine yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunmaktadır. Sivrihisar ilçesinin merkezinde yer almaktadır. Cami 1274 yılında Mevlana Celaleddin Rumi'nin müritleri ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in vekillerinden Emineddin Mikail tarafından yaptırılmıştır. Sivrihisar Ulucami, Selçuklu döneminden kalma nadide ahşap sütunlara sahip Anadolu'nun en büyük camisidir. Cami toplam 1485 m2 alan üzerine inşa edilmiştir. Caminin çatısını 67 ahşap direk desteklemektedir. Bu direklerden 6 tanesi rozet, palmet, geometrik ve bitkisel motiflerle süslenmiştir. Ayrıca direklerde Bizans dönemine ait başlıklar da kullanılmıştır. Sivrihisar Ulu Cami'nin her yeri bir sanat eseridir. Performansın kalitesi podyumda vurgulanıyor. Horasanlı İbni Mehmet tarafından geçme yöntemiyle elle yapılmıştır. Cami oyma tekniği kullanılarak yapılan ceviz ahşap dolap kapakları da görenleri büyülemektedir. Duvarların yapımında kesme taş ve moloz kullanılmıştır. Caminin sağ ve sol kanatlarında kitabeler bulunmaktadır. Dört adet giriş kapısı bulunmaktadır. Kitabede yer alan bilgilerden minarenin 1409 yılında Osman oğlu Hacı Habib tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Cami, Fatih Sultan Mehmed döneminde 1440 yılında İstanbul ilk kadısı Hızır Bey tarafından onarılmıştır.

SİVRİHİSAR ULU CAMİİ’YE NASIL GİDİLİR?

Sivrihisar Ulu Cami, Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Eskişehir şehir merkezine yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunmaktadır. Sivrihisar ilçesinin merkezinde yer almaktadır. Toplu taşıma veya özel aracınızla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Özel araçla gelmek isteyenler Dumlupınar Bulv üzerinden Eskişehir üzerinden geçebilirler. D200/E90 üzerinden ulaşım sağlayabilirler. Ankara'dan gelenler Dumlupınar Blv./D200 üzerinden ulaşabilirler. Toplu taşıma ile ulaşmak isteyenler, Eskişehir merkezden Sivrihisar minibüslerini kullanarak rahatlıkla ulaşım sağlayabilirler. Cami Sivrihisar'ın merkezine kısa bir yürüyüş mesafesindedir.

HABER:İLKNUR KILINÇ

Editör: İlknur Kılınç