Şırnak yemekleri nelerdir? Şırnak'ta ne yenir ve Şırnak'ın neleri meşhurdur? Şırnak mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Şırnak'ın en meşhur yemek ve tatlılarını burada.
Şırnak konumu ve iklimi nedeniyle hayvancılığın yaygın olduğu bir ildir. Bu durum Şırnak'ta yöresel et yemeklerinin aşırı tüketilmesine yol açmıştır. Ülkemizin doğusu ve güneydoğusu yemek kültürü açısından son derece zengindir. Güneydoğu Bölgesi'nde yer alan Şırnak ili, konumu ve tarihi itibarıyla oldukça zengin yemek kültürüne sahip illerden biridir. 

Şırnak Mutfağı Yemeklerinin İsimleri ve Listesi

 Şırnak'ın yemek çeşitliliği oldukça zengindir. Bu nedenle her yıl yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda turist almaktadır. Şırnak yemek kültürü temel özellikleri bakımından etin sıklıkla kullanılması nedeniyle Doğu Bölgesi özelliklerini göstermektedir. Şırnak mutfağında etin önemi büyüktür. Bu durumu etkileyen en önemli faktör ise bölge halkının ana geçim kaynağının hayvancılık olmasıdır. Bölgede yetiştirilen hayvanların cinsleri, etlerinin muhafaza ve kesim şekli diğer bölgelere göre farklılık gösteren Şırnak'ta leziz ve zahmetli yemekler hazırlanıyor.

   Şırnak ilinde et yemeklerinin yanı sıra bölgeye özel hazırlanan pilav ve tatlılar da yöre halkı ve bölgeye gelen turistler tarafından beğeniyle tüketilmektedir. Şırnak ilinin en meşhur yemeklerini ve tatlılarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  •   Perde Pilavı
  •   Kutlik
  •    Kipe
  •    Meyre
  •    Serbidev
  •    Hekeheşandi
  •    Süryaz
  •    Fıreydin
  •    Birınzerperde pşlavı

  Perde Pilavı

 Perde pilavı Şırnak'ın en meşhur yemeklerinden biridir. Doğu ve Güneydoğu bölgelerine özgü olan bu lezzet Şırnak'ta da sıklıkla tüketilmektedir. Yumurta ve yağla yoğrulan yufkanın bir tencereye konularak üzerine tavuk eti, baharatlar ve bademli pilavın ilave edilerek fırında pişirilmesiyle hazırlanan bu yöresel lezzet, mutlaka denenmesi gereken eşsiz bir tada sahiptir.

kutlik

 Kutlik 

Kutlik, Şırnak'ta hazırlanan bir tür içli köftedir. Soğan ve kıyma karışımının yanı sıra köftelik bulgur ve yamanın da yer aldığı Şırnak dolma, önce suda haşlanıyor, ardından yumurtaya bulanarak kızartılıyor. Hazırlanması oldukça zor olan kutlik, Şırnak'ta severek tüketilen yöresel lezzetler arasında yer alıyor.

kipe

  Kipe

Yılbaşında, kuruyemişe talep geçen yıla kıyasla düşüşte Yılbaşında, kuruyemişe talep geçen yıla kıyasla düşüşte

   Kipe, Siirt ve Adana bölgelerinde sıklıkla görmeye alıştığımız, Şırnak'a özgü farklı bir mumbar dolması türüdür. Koyun bağırsağından hazırlanan kipe, diğer Şırnak yöresel yemekleri gibi oldukça zahmetli bir hazırlık sürecine sahiptir. Bağırsakların iyice yıkanıp temizlenmesinin başlı başına bir görev olduğu kipe hazırlığında temizlik çok önemlidir. Kipe, pirinç ve kıyma karışımının iyice temizlenmiş bağırsaklara doldurulması ve suda kaynatılmasıyla hazırlanır.

meyre

 Meyre

Meyre veya mehir olarak bilinen bu yöresel lezzet, Şırnak'a özgü bir çorbadır. Ayran ve dövülmüş etle hazırlanan meyre genellikle başlangıç olarak servis edilir. Yumurtayla koyulaştırılan bu çorba, pancar ve kabakların da eklenmesiyle çok lezzetli ve besleyici bir hal alıyor.

serbidev

   Serbidev

   Şırnak denilince akla ilk gelen yemeklerden biri olan serbidev, oldukça pratik bir yemektir. Bulgur ve süzme peynirle hazırlanan serbidevin üzerine tereyağında kızartılmış pul biber serpilmesi onu eşsiz kılıyor.

hekeheşandi

   Hekeheşandi

   Hekeheşandi Şırnak'ta en çok tüketilen köftelerden biridir. Pirinç, kıyma, yumurta gibi malzemelerden yapılan bu köfteler aslında bir nevi yağsız pirinçtir. Yağsız pilavın üzerine kıyma ve yumurta katılıp şekillendirilip kızartılması Şırnak'a özgü bu eşsiz lezzeti yaratıyor.

Şımşıpe

   Şımşıpe, Şırnak'a özgü, bol sebzeyle hazırlanan bir dolma çeşididir. Şımşipe, kurutulmuş kırmızı biber, kurutulmuş patlıcan ve kabak gibi sebzelerin kıyma ve pirinç karışımıyla doldurulması; Daha sonra asma yaprağı ve pancarın da eklenmesiyle klasik dolmalardan çok farklı bir tada bürünüyor.

süryaz

   Süryaz

Suryaz otu ile hazırlanan bu yöresel lezzet, akşam yemeklerine hazırlanan pratik lezzetler arasında yer alıyor. Süryaz otunun ince ince doğranıp suda kaynatılması, ardından süzülmesi ve soğanla birlikte kavrulması bu yöresel lezzeti ortaya çıkarıyor. Yumurta ve kavrulmuş et eklenerek tüketilen suryaz, Şırnak'ta da sıklıkla tüketiliyor.

fıreydin

   Fıreydin

Şırnak yemek kültürü sadece yemekleriyle değil, başka hiçbir yerde bulunamayacak tatlılarıyla da öne çıkıyor. Bu tatlıların en popüleri olan Fıreydin, ince açılan ekmeklerin üzerine ceviz, toz şeker, yağ gibi malzemelerin eklenmesiyle hazırlanıyor. Kızgın yağda pişirilip üzerine şerbet dökülerek hazırlanan bu tatlı Şırnak'ın her yerinde mevcuttur.

Editör: Sedef Hızlı