Ankara’nın turşusu ile ünlü Çubuk ilçesinin bu sene 16’ncısı düzenlediği Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Polonya, Kırgızistan, Malezya, Slovakya ve Ukrayna ülkelerinden yabancı halk dansları topluluklarının yanı sıra ülkenin birçok farklı yerinden gelen katılımcıları ile dolu dolu başladı.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin Çubuk yerleşkesinden başlayan Kortej Yürüyüşü ile resmi olan başlayan 16. Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali’nde turşuya ait ne varsa alanda yerini aldı.
Diğer ülkelerden gelen katılımcıların, çubuk turşusunu kurmayı deneyimlemesinin eğlenceli görüntüler ortaya çıkarırken, birçok ziyaretçi Turşu yeme yarışması, vişne hoşafı içme yarışması gibi düzenlenen etkinlikler ile hem eğlendi hem de öğrendi.
"BAŞKENT ANKARA’NIN GÖZDE İLÇESİ ÇUBUK"
Düzenlenen festivalin birinci gününde açılış konuşmalarını gerçekleştiren Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüze açtığı yolda, Türkiye Yüzyılında ülkemizin gururu, yerli ve milli markamız TOGG gibi sayısız proje bir bir hayata geçiriliyor. Bu vesileyle 100. Yıl coşkumuzu, gelecek yüzyıllarımız için üzerimize düşen görevleri yerine getirmenin mutluluğunu sizlerle paylaşıyorum. Bugün burada, 16. Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali'nin açılışında sizlerle bir arada olmanın gururunu yaşıyorum. Başkent Ankara’nın gözde ilçesi Çubuk’ta; kültürümüzü, doğamızı, lezzetlerimizi, tarihimizi ve uluslararası renkleri bir araya getiren bu festivalin bir parçası olmak, hepimiz için büyük bir ayrıcalık” dedi.
Festival hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Demirbaş, “Festivalimiz ile öncelikle turşumuzu tanıtıyoruz. Ancak homaçamızdan Çubuk vişnemize, Çubuk agat taşımızdan domatesimize kadar her bir lezzet ve tescilli ürünlerimiz, binlerce yıllık geçmişin ve emeğin birer yansımasıdır. Bu yıl da sizlerle geçmişimizin gururunu ve geleceğe olan heyecanımızı paylaşmak mutluluk verici” diyerek festival boyunca gerçekleştirilecek olan etkinliklerden bahsetti.
“50 BİN TONA YAKIN ÜRETİM”
Ardından kürsüye gelen Çubuk Kaymakamı Adem Keleş ise Çubuk ilçesinin tarihsel önemine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
“İpek Yolu’nun geçiş güzergahında bulunan ilçemiz Hattiler, Hititler, Frigler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve en sonda Osmanlı hakimiyetini yaşamış Ankara’nın fethedilmesinden sonra da Çubukabad adı altında kurulmuştur.
Tarımın yanında gelişen sanayisi iş olanakları ilçemizde gelişen ulaşım olanakları ile ilçemiz başkentimizin en yaşanılabilir gözde ilçesi haline gelmektedir. Özellikle yaş sebze yetiştiriciliği turşu üretimi ile entegre çalışmakta tarımda katma değeri arttırmaktadır. İrili ufaklı tüm turşu üretim tesislerinde yıllık mevsime ve talebe bağlı olmak üzere 50 bin tona yakın üretim yapılmaktadır.
“ÇUBUK TURŞUSUNUN ÜNÜ ÜLKE SINIRLARINI AŞMIŞTIR”
Üretimde kalitenin arttırılması hijyenin ve sağlığın korunması açısından çok önemli çalışmalarla coğrafi işaret alınmıştır. Bu sayede hala geleneksel usul ve tariflerle hazırlanan çubuk turşusu sanayileşmenin verdiği her türlü olumsuz etkiden uzak insan sağlığı için en verimli şartlarda üretilmektedir. Bu çalışmalar ile Çubuk turşusunun ünü ülke sınırlarını aşmıştır.
ÇUBUK’A HAS KÜLTÜREL FAALİYETLER YER ALACAK
“Artık ilçemizde üretilen turşular birçok Avrupa ülkesine de ihraç edilmektedir. Geçtiğimiz yıl festivalimize 600 binin üzerinde insanımız ziyaret etmiştir. Çubuk’un tanıtımı ve gelişmesinde çok büyük katkısı olan festivalimiz bu yıl da daha çok artan bir ilgiye mazhar olacaktır. Etkinliğimizde sadece turşu değil Çubuk’a has coğrafi tescilli diğer lezzetlerimizin yanında birçok kültürel faaliyetler yer alacak.”
“BİZLER HİZMETLERİMİZLE ÖN PLANA ÇIKMAYA ÇALIŞACAĞIZ”
AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan ise yaptığı konuşmada, “Ankara, Cumhuriyetin 100. yılını kutlarken, bilhassa TOKNOFEST ile taçlandırınca Ankara’yı seçim zamanı bırakıp il il gezenler ne yazık ki bizim çocuklarımıza ücretsiz seferler düzenlenmesi lazımken, ücretli bir şekilde seferleri de eksiltilerek TEKNOFEST’e ulaşmak zorunda kaldılar. Benim deprem görmüş Kahramanmaraş Belediyem dahil o gençlerimizi, üniversite gençlerini ücretsiz olarak buralara getirdiler ve TEKNOFEST kuşağı ile buluşturdular. Onlar bunları yapsınlar bizler hizmetlerimizle eserlerimizle ön plana çıkmaya çalışacağız ve bu zamana kadar da AK Parti’nin anlayışı da bu olmuştur. Birileri iftira atmıştır, yalan siyaseti üretmiştir. Birileri de hizmet etmiştir. O birileri de işte Cumhur İttifakı ile birlikte AK Parti’nin yapmış olduğu siyasettir” dedi.
“ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ÇUBUK’A DEĞER GÖRDÜĞÜ SIFIR”
“Ankara Büyükşehir Belediyesi 4,5 yılda Çubuk’a ne hizmet geldi, benim Çubuklu hemşehrilerime ne hizmet getirdi” diyen İl Başkanı Özcan, “Ankara Büyükşehir Belediyesi 4 buçuk yılda ne kazandırdı Çubuk’a? 58 milyar bütçesi var. Buradan soruyorum; Sayın Yavaş, Çubuk’a nasıl bir katkı sundun? Çubuk Belediyesi sadece 4 buçuk yılda, 6 adet halısaha, 8 tane basketbol sahası, 1 tenis kortu yaptı. Ne kadarlık bütçeyle biliyor musunuz? 125 Milyonluk bütçe ile Büyükşehir belediyesi 58 Milyarlık bütçe ile sen çubuk’a ne yaptın? Hiç, sıfır. Ankara Büyükşehir Belediyesi 58 milyar bütçesi ile Çubuk’a hiçbir şey yapmadı ama benim Çubuk Belediyem 1 tane yüzme havuzu kazandırdı şu an hizmetinizde. 11 tane park yaptı şu an hizmetinizde. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Çubuk’a değer gördüğü sıfır” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından, festival konser etkinliği ile devam etti. 16. Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali, 10 Eylül Pazar gününe kadar birçok farklı etkinlik ve konser ile devam edecek.
Haber: Ömer YILDIZCI - Gizem Tuğçe BAYHAN